Żeberka z grilla

Wreszcie przyszły upragnione ciepłe dni, a wraz z nimi nieodparta chęć na grilla. Dla wszystkich zwolenników grillowania mamy dziś prosty przepis na wyśmienite złociste żeberka.
/ 29.03.2018 11:51

Wreszcie przyszły upragnione ciepłe dni, a wraz z nimi nieodparta chęć na grilla. Przed nami jeden z najdłuższych weekendów w historii, więc grzechem byłoby nie skorzystać z okazji i nie skosztować grillowanych smakołyków na łonie natury.

Dla wszystkich zwolenników grillowania mamy dziś prosty przepis na wyśmienite złociste, słodko-pikantne żeberka.

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • 1 kg żeberek
  • słoiczek pikantnej musztardy
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 8 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra papryczka chili lub jalapenos

Żeberka z grilla

Sposób przygotowania:

Żeberka marynujemy dzień wcześniej, powinny przeleżeć w lodówce minimum całą noc przed grillowaniem, a najlepiej całą dobę.

Żeberka kroimy na niewielkie porcje. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Kawałki żeberek wkładamy do marynaty, dokładnie mieszamy, by wszystkie kawałki mięsa się nią pokryły.

Lekko odsączone żeberka układamy na grillu i pieczemy około 30 minut, obracając je od czasu do czasu. Podczas grillowania co chwilę smarujemy je pozostałą marynatą, aż staną się lśniące i chrupiące.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatką z nowalijek.