Żeberka z gorzką czekoladą

Czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Połowę czosnku podsmażamy w garnku na oleju z cebulą, imbirem, cynamonem, gałką muszkatołową, tymiankiem i rozmarynem do momentu, aż zioła i cebula zaczną przybierać lekko brązowy kolor.

Składniki

 

 

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 60 g czerwonej cebuli
  • 14 g czosnku podsmażonego
  • 5 g czosnku surowego
  • 2 g tymianku

    Żeberka z gorzką czekoladą

  • 1 łyżeczka Naturalnej Przyprawy do mięs Knorr
  • 2 g rozmarynu
  • 150 g ketchupu
  • 50 g octu balsamicznego
  • 3 g imbiru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 g gałki muszkatołowej
  • 100 g cukru brązowego
  • 5 g cynamonu
  • 500 g oleju roślinnego

Sposób przygotowania

Czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Połowę czosnku podsmażamy w garnku na oleju z cebulą, imbirem, cynamonem, gałką muszkatołową, tymiankiem i rozmarynem do momentu, aż zioła i cebula zaczną przybierać lekko brązowy kolor. Następnie dodajemy cukier i przyprawę do mięs Knorr. Wszystko razem smażymy, aż cukier ulegnie częściowej karmelizacji. Dodajemy ocet, ketchup i czekoladę. Doprawiamy resztą przyprawy, czosnkiem i ewentualnie solą oraz pieprzem do smaku. Jeśli marynata będzie za gęsta, dodajemy odrobinę wody. Żeberka obtaczamy w marynacie, przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 190̊ C przez 80 minut.

Przepis żeberka z gorzką czekoladą pochodzi z serwisu przepisy.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)