Żeberka po węgiersku

Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim żeberka z obu stron na złoto-brązowy kolor. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce.
/ 20.10.2006 08:42

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 łyżki smalcu,
  • 3 dojrzałe pomidory,
  • 80 dag niedużych ziemniaków,
  • 400 ml rosołu (może być z kostki)
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • sól, pieprz i szczypta kminku.

Sposób przygotowania

Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim żeberka z obu stron na złoto-brązowy kolor. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce.

Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, zrumienić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić sproszkowaną papryką i kminkiem. (ilość podana w składnikach). Dołożyć wcześniej podsmażone żeberka. Podlać rosołem. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 min.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w cząstki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać i każdego przekroić na cztery części. Tak przygotowane warzywa dodać do duszących się żeberek. Dusić dalej do miękkości mięsa i ziemniaków.