Zapiekanka z grzybami i żółtym serem

Warto wykorzystać pełnię sezonu grzybowego i przygotować zapiekaną potrawę na bazie ziemniaków, z aromatycznymi grzybami i żółtym serem. Możesz użyć świeżych lub suszonych grzybów.
/ 25.09.2014 13:32

Warto wykorzystać pełnię sezonu grzybowego i przygotować zapiekaną potrawę na bazie ziemniaków, z aromatycznymi grzybami i żółtym serem. Możesz użyć świeżych lub suszonych grzybów.

Zapiekanka z grzybami i żółtym serem

fot. serwis prasowy MSM Mońki

Składniki zapiekanki z grzybami:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka
  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 100 g sera żółtego
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • majeranek

Sposób przygotowania zapiekanki:

1. Ziemniaki ugotuj na półtwardo i ostudź.
2. Boczek pokrój w plasterki, cebulę w kostkę i podsmaż na złoty kolor.
3. Jajka ugotuj na twardo.
4. Grzyby namocz, ugotuj do miękkości, pokrój i podsmaż na oleju z cebulą.
5. Podlej wodą i częścią wywaru po grzybach.
6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęść zawiesiną z mąki i wody.
7. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki.
8. Każdą warstwę dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
9. Całość zalej sosem grzybowym, a na wierzch ułóż plasterki sera. 
10. Zapiecz w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Na podstawie materiałów prasowych firmy MSM Mońki

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)