POLECAMY

Z czego słynie kuchnia Peru?

Kuchnia peruwiańska jest bardzo różnorodna. Wszystko zależy od regionu, w którym się znajdujemy, a także warunków, jakie panują. Im wyżej w górach, tym więcej dań mięsnych, a mniej rybnych.
Z czego słynie kuchnia Peru?

W tamtejszych górach najczęściej możemy spotkać się z sopa a la criolla – gęstą, sycącą zupą z wołowiną, warzywami, jajkiem, makaronem oraz mlekiem. Innym popularnym daniem w tych rejonach jest palta a la jardinera, czyli awokado nadziewane warzywami z majonezem.

Zobacz także: Jak się jada na Wyspach Karaibskich?

Na wybrzeżu potrawami cieszącymi się popularnością są ceviche de camarones, czyli zupa krewetkowa, jaki i ceviche de corvina, ryba marynowana z cytryną, chili i cebulą podawana ze słodkimi, ugotowanymi ziemniakami. Równie znane jest lomo saltado – stek, smażony z pomidorami, cebulą, a także ziemniakami i podawany z ryżem.

Do podstawowych składników kuchni peruwiańskiej zaliczyć możemy ziemniaki, chili, czy kukurydzę. W samych Andach jest ok. 2500 odmian ziemniaków, do tego dochodzą także odmiany słodkie, których jest 150. Dzięki papryczkom chili, których naliczono 650 gatunków, możemy zachwycać się wieloma potrawami. Z kolei kukurydza, w liczbie 35 odmian, jest tak popularna, że podawana jest na śniadanie, obiad, kolację, a także, jako przystawka.

Prócz tego istotne w kuchni peruwiańskiej są ryby i owoce morza, wszystko to obficie przyprawione pieprzem, kolendrą, cebulą oraz czosnkiem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/5 lat temu
ug.gjh.l