Yerba mate - rodzaje i odmiany

Yerba mate to napój cieszący się dużym uznaniem w Argentynie, Paragwaju i Brazylii. Przez mieszkańców tych krajów traktowana jest tak, jak u nas kawa czy herbata, a ludzi pijących napar z tykwy możemy spotkać niemal na każdym kroku. Jaki gatunek yerba mate wybrać?
/ 14.02.2013 08:32

Yerba mate

Yerba mate jest to napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Można ją pić na zimno, lub na gorąco. Istnieje także kilka różnych sposobów na jej przygotowanie.

Yerba mate tradycyjna

Yerba mate tradycyjnie pije się z naczyń z owoców tykwy. Susz umieszczamy w naczyniu do ¾ wysokości i jeszcze przed zalaniem wkładamy bombillę (rurka zakończona sitkiem, ważne: nie wykorzystujemy jej do mieszania). Dzięki tak prostemu rozwiązaniu liście z suszu nie będą nam przeszkadzać w piciu, my zaś będziemy czerpać pełny smak.

Susz zalewamy gorącą wodą, ale nie wrzącą. Najlepiej jeśli ma ona temperaturę 70-80°C. W tym momencie napar jest gotowy do picia, możemy też poczekać aż nabierze on większej mocy. Dla osób dopiero zaczynających swoją przygodę z yerba mate proponuje się wykorzystywanie mniejszej ilości suszu (ok. 2-3 łyżki), gdyż zbyt gorzki smak może na początku zniechęcać.

Należy pamiętać, że napar pijemy od razu i  do końca. O tym, że opróżniliśmy naczynie poinformują nas pęcherzyki powietrza w bombilli. Usłyszymy też charakterystyczne siorbanie. Po wypiciu, pozostałego suszu nie wyrzucamy, ale ponownie zalewamy wodą. Czynność tę można powtarzać aż do utraty smaku.

Zobacz także: Yerba mate – herbata inna niż wszystkie

Yerba mate na zimno

Przygotowywanie yerba mate na zimno, zwanej terere, jest bardzo podobne do tradycyjnego. W tym przypadku susz również umieszczamy na dnie naczynia i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy tylko tyle wody, aby liście się zmoczyły. Następnie wkładamy bombillę i dolewamy zimną wodę z dodatkiem soku pomarańczowego albo sam sok pomarańczowy - w zależności od upodobań. Zamiast soku pomarańczowego możemy wykorzystać także cytrynowy lub brzoskwiniowy.

Brazylijska yerba mate

Brazylijskie yerba mate, czyli chimarraro, parzymy w trochę większych naczyniach niż tradycyjną yerba mate, gdyż susz oprócz liści zawiera także drobne patyczki. Również bombilla ma większe sitko z dużą ilością dziurek. Pozostałe czynności są identyczne jak w pozostałych przypadkach.

Yerba mate – tradycja picia

Zgodnie z tradycją panującą w krajach Ameryki łacińskiej yerba mate pije się w grupie, gdyż zacieśnia się w ten sposób więzi, poza tym jest to wyraz przyjaźni i gościnności. Cały rytuał rozpoczyna gospodarz, to właśnie on wypija pierwszy napar. Następnie ponownie dolewa do naczynia wodę i podaje kolejnej osobie. Cały rytuał trwa tak długo aż wszyscy podziękują.

Tradycyjnie yerba mate pije się w grupie, ale nie wyklucza to samotnego delektowania się naparem, który działa odprężająco.

Zobacz także: Yerba mate – herbata na pobudzenie

Jaki gatunek będzie najlepszy?

Yerba mate ma wiele gatunków różniących się smakiem i  mocą. Możemy wybrać herbatę sypaną, a także w saszetkach. Klasyczną , łagodną, mocną, a także aromatyzowaną. Wybór należy do Ciebie! Aby Ci go ułatwić poniżej znajdziesz opisy najlepszych yerba mate:

Colon pochodzi z Argentyny. Jest to połączenie klasycznej yerba mate z miętą, kolendrą, koprem i rumiankiem. Ma działanie pobudzające. W sklepach dostępna jest także z dodatkiem aromatu pomarańczowego.

La Hoja to również yerba mate klasyczna pochodząca z Argentyny. Ma ona łagodny aromat, lekko cierpki smak.

Rosamonte należy do mocnej odmiany yerba mate. Przeznaczona jest dla smakoszy, aczkolwiek na półkach sklepowych można znaleźć także wersję dla początkujących.

CBSe to także przedstawicielka mocnej odmiany. Jednakże występuje ona z różnymi dodatkami takimi jak werbena cytrynowa, koper włoski czy też dzika róża. Ma działanie pobudzające, a także odchudzające.

Pipore zaliczana jest do łagodnego gatunku yerba mate. Charakterystyczne dla tej grupy są liście zbierane z dziko rosnących krzewów. Ma działanie pobudzające.

Dlaczego warto – korzyści zdrowotne

Yerba mate ma doskonały wpływ na nasze zdrowie. Poprawia ona koncentrację i pamięć, zaś ze względu na obecność kofeiny, teobrominy i teofiliny pobudza organizm oraz zmniejsza zmęczenie. Wskazana jest także dla osób, które chcą zredukować masę ciała, gdyż magnez, mangan i potas zawarte w herbacie utrzymują równowagę elektrolitową w organizmie, co jest istotne przy szybkiej utracie wagi. Pierwiastki te, zwłaszcza potas, ochraniają także serce.  Ponadto poprawia trawienie oraz obniża poziom „złego” cholesterolu. Zaś jej właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające czynią ją pomocną w walce z przeziębieniami.

Zobacz także: Które składniki herbat są zdrowe?

Yerba mate ze względu na zawartość kofeiny nie powinna być spożywana w zbyt dużych ilościach, gdyż może spowodować nadmierne zdenerwowanie, kołatanie serca i bezsenność.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)