Składniki:
- 2 kg łopatki wołowej
- tłuszcz do smażenia (masło pół na pół z margaryną)
- musztarda ( delikatesowa sarebska )
- 2 średnie cebule (cebule poćwiartować)
- 5 dużych ząbków czosnku (przekroić na pół)
- przyprawy: sól / pieprz / papryka
- 250 ml wina czerwonego półsłodkiego
- 2 litry wody
- 2 średnie cebule (cebule poćwiartować)
- 5 dużych ząbków czosnku (przekroić na pół)
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
Zobacz także: Jak przygotować miękką wołowinę?
W naczyniu wymieszać wino z wodą, dodać cebulę, czosnek, listki laurowe, gorczycę, ziele angielskie, czarny pieprz i dokładnie wymieszać. Teraz do marynaty włożyć mięso tak by było całkowicie zanurzone i odstawić na 3 dni do lodówki.
► Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem i solidnie wysmarować musztardą, przyprawić, solą, pieprzem, papryką i odstawić na jedną noc do lodówki.
► Po wyjęciu mięsa z lodówki, odstawić na 30 minut. Następnie mięso obsmażyć na ostrym ogniu ze wszystkich stron i jak zacznie się rumienić dodać poćwiartowaną cebulę i pokrojony czosnek.
► Następnie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia podlać wodą i piec pod przykryciem w piekarniku około 90 - 120 minut 180C z termoobiegiem.
Autor: Zgobisz
Zobacz także: Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs