Wołowina po Burgundzku

Wyjątkowy sposób przygotowania wołowiny.
Wołowina po Burgundzku fot. gotujmy.pl

Składniki:

  • 2 kg łopatki wołowej
  • tłuszcz do smażenia (masło pół na pół z margaryną)
  • musztarda ( delikatesowa sarebska )
  • 2 średnie cebule (cebule poćwiartować)
  • 5 dużych ząbków czosnku (przekroić na pół)
  • przyprawy: sól / pieprz / papryka

Składniki na marynatę:

  • 250 ml wina czerwonego półsłodkiego
  • 2 litry wody
  • 2 średnie cebule (cebule poćwiartować)
  • 5 dużych ząbków czosnku (przekroić na pół)
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

Zobacz także: Jak przygotować miękką wołowinę?

W naczyniu wymieszać wino z wodą, dodać cebulę, czosnek, listki laurowe, gorczycę, ziele angielskie, czarny pieprz i dokładnie wymieszać. Teraz do marynaty włożyć mięso tak by było całkowicie zanurzone i odstawić na 3 dni do lodówki.
► Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem i solidnie wysmarować musztardą, przyprawić, solą, pieprzem, papryką i odstawić na jedną noc do lodówki.
► Po wyjęciu mięsa z lodówki, odstawić na 30 minut. Następnie mięso obsmażyć na ostrym ogniu ze wszystkich stron i jak zacznie się rumienić dodać poćwiartowaną cebulę i pokrojony czosnek.
► Następnie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia podlać wodą i piec pod przykryciem w piekarniku około 90 - 120 minut 180C z termoobiegiem.

Autor: Zgobisz

Zobacz także: Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)