Wiosenne zupy

Przed wami: zupa szczawiowa, z botwinki, chłodnik litewski, krem ze szparagów, krem z kalarepy, zupa z młodej kapusty, zupa z ogórków małosolnych, zupa ze świeżych pomidorów!

Gdy na straganach pojawiają się tak upragnione i długo wyczekiwane pierwsze młode warzywa, ochoczo trafiają na nasze talerze.

Wiosenne zupy

Fot. Depositphotos

Zobacz też: Wiosenna zupa szczawiowa z jajkiem

Jemy je zarówno na kanapkach, w postaci sałatek, surówek, czy jako dodatek do drugiego dania obiadowego. Możemy z nich również przyrządzać rozmaite zupy. Wiosenne zupy są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Bogactwo witamin i składników mineralnych pomoże szybko zregenerować organizm po długiej zimie. Poza tym zupy idealnie wpływają na nasze sylwetki, bowiem są lekkie, nietuczące, zawierają mnóstwo błonnika i zazwyczaj po zjedzeniu talerza pysznej zupy, nie mamy już ochoty na drugie danie.

Poniżej znajdziecie kilka ciekawych przepisów na pyszne zupy pachnące wiosną:

 

Zupa szczawiowa

Czy wiesz, że... Szczaw zawiera bardzo dużo witaminy C, pomaga na wzdęcia, zatrucia pokarmowe, łagodzi kaszel i katar, goi trudno gojące się rany. Szczaw zawiera bardzo dużo kwasu szczawiowego, który w nadmiarze usuwa z organizmu wapń.

Składniki:

  • 250 g posiekanego szczawiu
  • 2 l bulionu
  • 2 marchewki
  • pietruszka,
  • kawałek selera
  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz

Wiosenne zupy

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy lekko pokrojony drobno szczaw z odrobiną soli i pieprzu. Podsmażony szczaw dodajemy do bulionu i gotujemy razem około 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie zabielamy zupę śmietaną z dodatkiem mąki. Przyprawiamy do smaku, podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

 

Botwinka

Czy wiesz, że... Botwina zawiera wiele składników odżywczych, witamin, żelaza, wapnia. Jest również cennym źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit i oczyszcza organizm.

Składniki:

  • 2 l wody
  • kość ze schabu
  • pęczek botwinki
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek seler
  • 5 ziemniaków
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, przyprawa do zup
  • łyżeczka octu
  • śmietana

Wiosenne zupy

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Kość zalewamy wodę, gotujemy, zdejmujemy szumowiny. Pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki dodajemy do wywaru. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.

Botwinkę dokładnie płuczemy i kroimy niezbyt drobno. Dodajemy do bulionu. Gdy warzywa są miękkie doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do zup i octem. Zabielamy śmietaną.

 

Chłodnik litewski

Czy wiesz, że... Botwina to młode buraczki wraz z nacią. Jest bogata w witaminę C, wapń, niacynę, kwas foliowy, oraz cynk.

Składniki:

  • 1,5 l maślanki,
  • pęczek boćwiny,
  • 100 ml kwaśnej gęstej śmietany,
  • 1 pęczek koperku,
  • 4 ogórki gruntowe,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 2 łyżki cukru,
  • sól do smaku

Wiosenne zupy

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Botwinę oczyścić, pokroić. Zalać wrzącą wodą z dodatkiem soku z cytryny, gotować do miękkości. Odcedzić. Rzodkiewki pokroić w plasterki, ogórki zetrzeć na tarce odcisnąć sok.

Maślankę połączyć ze śmietaną. Dodać botwinkę, rzodkiewkę i ogórki, posiekany koperek i szczypiorek. Zupę doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ochłodź. Podawać z drobno pokrojonym jajkiem.

 

Krem ze szparagów

Czy wiesz, że... Szparagi zawierają mnóstwo witaminy C. A dzięki krótkiemu gotowaniu podczas przygotowania, nie pozbawiamy ich składników mineralnych, takich jak potas, cynk i żelazo oraz błonnik.

Składniki:

  • 1 kg szparagów
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 pęczek młodej pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. słodkiej śmietanki
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • cukier

Wiosenne zupy

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Szparagi umyć, oczyścić, opłukać, odkroić główki. Główki odłożyć pozostałe szparagi wrzucić do osolonej wody z łyżką cukru i gotować.

Pietruszkę i koperek dodać do gotujących się szparagów, gotować do miękkości, przelać przez sito, zblendować.

Oddzielnie ugotować w bulionie główki szparagów. Szparagi zmiksowane połączyć z mlekiem i połową śmietanki, podgrzać.

Pozostawioną śmietankę wymieszać z żółtkami, wlać do gorącej zupy, mieszając podgrzewać chwilę, nie gotować. Gorącą zupę połączyć z ugotowanymi główkami szparagów, dodać posiekany koperek, przyprawić solą.

 

Zupa z młodej kapusty

Czy wiesz, że... Kapusta zawiera wiele witaminy C i substancji przeciwnowotworowych, których nie mają inne warzywa. Podnosi odporność organizmu, posiada właściwości bakteriobójcze, poprawia pracę serca i jelit. Poza tym wpływa na wygląd paznokci, włosów i cery.

Składniki:

  • 1/2 kg młodej kapusty
  • 1,5 l bulionu
  • 2 młode cebule
  • 50 g masła
  • łyżka mąki
  • koperek
  • cytryna
  • sól, pieprz, liść laurowy
  • śmietana
  • młode ziemniaki

Wiosenne zupy

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować, sparzyć wrzątkiem, gotować ok. 5 minut, odcedzić, zalać bulionem i gotować 30 minut.Cebule drobno pokroić, podsmażyć na maśle, oprószyć mąką, dodać do zupy. Dodać posiekany koperek i liść laurowy. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotować przez 5 minut, zabielić śmietana. Podawać z młodymi ziemniakami.

 

Zupa z ogórków małosolnych

Czy wiesz, że... Ogórek należy do najstarszych warzyw spożywanych przez człowieka. Zawiera bardzo mało kalorii, a mnóstwo składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, wapń. Ogórki kiszone natomiast mają jeszcze więcej sodu, wapnia o fosforu, ale za to mniej witaminy C. Sok z ogórków oczyszcza i wybiela skórę twarzy.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 6 ziemniaków
  • 6 ogórków małosolnych
  • 1,5 łyżki masła
  • śmietana
  • mąka
  • sól, pieprz

Wiosenne zupy

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Jarzynki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać, ziemniaki pokroić w większą kostkę. Wszystko wrzucić do wody z kostką rosołową.

Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zeszklić na maśle, dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie zabielić śmietaną i odrobiną mąki. Doprawić do smaku.

 

Zupa ze świeżych pomidorów

Czy wiesz, że... jedzenie pomidorów gwarantuje zdrowie i urodę. Zawierają całe mnóstwo witamin i składników mineralnych. Chronią organizm przed chorobami serca, wątroby, nerek. Działają uspokajające i poprawiają nastrój.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże łyżki sera mascarpone
  • sól, pieprz, słodka papryka

Wiosenne zupy

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć wrzątkiem, następnie przelać zimną wodą. Obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać oliwę, czosnek, przyprawy. Gotować ok. 40 minut. Po tym czasie całość zmiksować blenderem, doprawić do smaku. Dodać serek mascarpone, wymieszać.

 

Krem z kalarepy

Czy wiesz, że... Kalarepa bogata jest w potas, wapń, magnez, fosfor, witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, błonnik pokarmowy.

Składniki:

  • 2 litry rosołu,
  • 6 kalarep,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki,
  • 2 łyżki siekanego koperku.

Wiosenne zupy

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać, pokroić w kostkę, zalać rosłem, gotować do miękkości. Miękkie warzywa zmiksować, dodać rosół (nie za dużo, by krem nie był za rzadki), doprawić do smaku, dodać śmietanę rozprowadzoną w niewielkiej ilości zupy. Posypać koperkiem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)