Proces produkcji
Wyjątkowy charakter Muscadet bierze się przede wszystkim z zastosowania w procesie produkcji sposobu dojrzewania, zwanego sur lie. Polega on na tym, że wino pozostawia się w beczce, której dno pokryte jest drożdżowym osadem. Przez 4 do 5 zimowych miesięcy, wino fermentuje, wzmacniając swój smak. Po tym okresie jest bezpośrednio butelkowane. Unika się przelewania go do kolejnych zbiorników – to z kolei wzmacnia zapach i świeżość. Najlepiej smakuje Muscadet po krótkim leżakowaniu, specyficzny jest dla niego niemal zerowy potencjał starzenia – co znaczy, że wino powinno być wypite najpóźniej w drugim roku po zabutelkowaniu.
Zobacz także: Etykiety win - jak je czytać?
Wyjątkowy smak
Wina Muscadet są najczęściej owocowe, podczas konsumpcji daje się wyczuć cytrusowy posmak. Towarzyszy im aromat piżma, anyżu i przypraw korzennych, nierzadko także aromat kwiatowy – głównie piwonii. Wbrew „ciężkim” skojarzeniom zapachowym, jakie niosą z sobą chociażby przyprawy korzenne i piżmo, są lekkie, finezyjne, z wysokim poziomem kwaskowości.
Orzeźwiające właściwości
Muscadet produkuje się w 4 apelacjach: Muscadet, Muscadet - Sèvre et Maine, Muscadet Côtes de Grandlieu, Muscadet-Coteaux de Loire. Chłodny klimat przyczyna się do specyficznego smaku wina, nadaje mu orzeźwiających właściwości. Musujące cząsteczki dwutlenku węgla wzmacniają wrażenie orzeźwienia.
Muscadet w kuchni
Region, skąd pochodzi Muscadet, determinuje w pewnym sensie charakter potraw, do których jest podawany. Serwuje się go głównie do małż, ostryg i skorupiaków, a także do słodkowodnych ryb.
Zobacz także: Ogólne zasady podawania wina