Węgierski przysmak

Rodzynki zalać alkoholem i odstawić na godzinę. Z sera, mąki, jajka, łyżki śmietany i szczypty soli zagnieść ciasto. Gdy będzie sprężyste i pulchne, okryć je ściereczką i ustawić na godzinę w chłodnym miejscu.
/ 20.10.2006 08:44

Składniki

  • szklanki tłustego, dobrze odciśniętego białego sera
  • szklanka pszennej, luksusowej mąki
  • 4 jajka
  • 2 kopiaste łyżki świeżego masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szklanka lekko kwaśnej, gęstej śmietany
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 2 kopiaste łyżki rodzynek
  • kieliszek koniaku lub wódki
  • 4 łyżki cukru
  • sól
  • tłuszcz i tarta bułka do przygotowania formy

Sposób przygotowania

Rodzynki zalać alkoholem i odstawić na godzinę.

Z sera, mąki, jajka, łyżki śmietany i szczypty soli zagnieść ciasto. Gdy będzie sprężyste i pulchne, okryć je ściereczką i ustawić na godzinę w chłodnym miejscu.

Wychłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i, wychłodzonymi w zimnej wodzie rękami, pokroić na średniej grubości makaron. Gotować krótko w wodzie z solą i oliwą. Odcedzić i wyłożyć na półmisek.

Przygotować masę. Zacząć od utarcia masła z cukrem. Następnie dodać żółtka, śmietanę, skórkę z cytryny, odsączone z alkoholu rodzynki. Całość lekko utrzeć i połączyć z pianą ubitą z białek. Gotową masę delikatnie wymieszać z przechłodzonym makaronem.

Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Wyrównać wierzch i od razu wstawić do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 160 C. Zapiekać przez 20-25 minut.