Składniki:
- wołowina bez kości - ½ kg
- ziemniaki - 300 g
- marchewka - 1 szt.
- seler - ¼ szt.
- papryka czerwona - 2 szt.
- pomidory bez skórki - 1puszka
- duża cebula - 1 szt.
- czosnek - 4 ząbki
- olej – 3 łyżki
- mielona słodka papryka - 2 łyżeczki
- mielona ostra papryka - do smaku
- kminek – ½ łyżeczki
- sól – do smaku
- pieprz czarny – do smaku
- bulion - 1 i ½ litra
Sposób przygotowania:
Posiekaną w drobną kostkę cebulę usmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj mięso pokrojone w grubą kostkę. Obsmażone i lekko zrumienione mięso podlej odrobiną bulionu i duś pod przykryciem 15 minut. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i seler, przeciśnięty przez praskę czosnek i kminek. Dolej tyle bulionu, aby cała zawartość garnka była nim przykryta i duś około 45 minut. Gdy mięso lekko zmięknie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i sól. Gdy one lekko zmiękną dodaj pokrojone w kostkę papryki, pomidory z puszki, dolej bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji zupy. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Garnek zdejmij z ognia, dopraw zupę do smaku pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą oraz w razie potrzeby solą.
Autor: anemon
Zobacz także: Halaszle - zupa węgierskich rybaków