Składniki
-
- 300 g kapusty pekińskiej
- 2 cebulki
- 50 g orzechów (ziemnych niesolonych lub włoskich)
- łyżka siekanego imbiru
- 5 kolb małych kukurydz
- pół szklanki kiełków sojowych
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Orzechy smażyć chwilę na rozgrzanym oleju. Dodać posiekaną drobno cebulkę i imbir oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki i poszatkowaną kapustę pekińską. Dusić przez 5 minut.
Z bulionu, cukru, sosu sojowego, ketchupu, mąki ziemniaczanej przygotować zalewę, którą - dokładnie wymieszaną - dodać do warzyw. Wrzucić kiełki i pokrojone na pół kukurydze i dusić razem przez 5 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.