Warzywa słodko - kwaśne

Orzechy smażyć chwilę na rozgrzanym oleju. Dodać posiekaną drobno cebulkę i imbir oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki i poszatkowaną kapustę pekińską. Dusić przez 5 minut.

 

Składniki

  •  

    300 g pieczarek
  • 300 g kapusty pekińskiej
  • 2 cebulki
  • 50 g orzechów (ziemnych niesolonych lub włoskich)
  • łyżka siekanego imbiru
  • 5 kolb małych kukurydz
  • pół szklanki kiełków sojowych
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Orzechy smażyć chwilę na rozgrzanym oleju. Dodać posiekaną drobno cebulkę i imbir oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki i poszatkowaną kapustę pekińską. Dusić przez 5 minut.

Z bulionu, cukru, sosu sojowego, ketchupu, mąki ziemniaczanej przygotować zalewę, którą - dokładnie wymieszaną - dodać do warzyw. Wrzucić kiełki i pokrojone na pół kukurydze i dusić razem przez 5 minut.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)