POLECAMY

Utopenec

Serdelki, po obraniu z folii kroimy wzdłuż. Do środka wkładamy talarek cebuli i papryki i spiąć wykałaczką

Składniki
grube parówki,
cebula,
papryka,
ocet,
sól,
ziarenka pieprzu,
papryka ostra i słodka,
chili,
czosnek,
ziele angielskie,
liść laurowy,
kolendra,
gorczyca

Sposób przygotowania

Serdelki, po obraniu z folii kroimy wzdłuż. Do środka wkładamy talarek cebuli i papryki i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane utopence wkładamy do słoika, zasypać pozostałą cebulą i papryką pokrojoną w kostkę i zalewamy przygotowaną zaprawą.

Zaprawę przygotowujemy z wody i octu mieszanych w stosunku 1:3 (np. 3 szklanki wody i jedna octu), ewentualnie więcej wody, przy słabszej zalewie. Dodajemy do niej wszelkie przyprawy wymienione w składnikach i te jakie jeszcze uznamy za stosowne. Zagotowujemy i po przestudzeniu zalewamy słoik z utopencami.

Tak przygotowane serdelki pozostawić na około trzy dni celem przegryzienia. Po tym terminie można je wyjąć z zalewy i przechowywać w lodówce.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/10 lat temu
Utopence zostawiamy w chłodnym miejscu min.1 tydzień a optymalnie 2 tygodnie. Spekacky są to czeskie kiełbaski ze sporą zawartością słoniny z których robimy utopence.