W malowniczych wnętrzach „U Fukiera”, pełnych bibelotów, starych koronek, haftowanych poduszek i kwiatów, Magda Gessler gościła wielkich tego świata. Angielską księżniczkę Annę zachwyciła białym menu – krem z selera, pora i młodego ziemniaka z bitą śmietaną oraz cielęciną pieczoną w maśle z białym winem na musie ze szparagów. Roman Polański, będąc w Polsce, wpada tutaj na barszczyk z kołdunami i lubczykiem. Światowej sławy modelka Naomi Campbell zasmakowała w tatarze i pasztecie z dziczyzny. W restauracji „U Fukiera” bywali politycy i artyści: Javier Solana, Zbigniew Brzeziński, Sharon Stone, Catherine Deneuve, a także koronowane głowy. Wśród nich królowa Hiszpanii Sophia i duńska Margaretta II.
Tajemnica potraw podawanych w tej wyjątkowej restauracji kryje się w naturalnych produktach najwyższej jakości. Pstrągi, jesiotry, karpie i sandacze pochodzą ze stawów Lubelszczyzny. Grzyby i kiszone ogórki sprowadza się z Białostockiego, a kiszoną kapustę – z gospodarstw spod Krakowa. W piwniczce leżakują natomiast najprzedniejsze wina hiszpańskie, węgierskie i inne. Jak za czasów samego Floriana Fukiera, założyciela słynnych piwnic, w których obecnie znajduje się część restauracji.
„U Fukiera”
Rynek Starego Miasta 27 Warszawa
tel. (022) 831 10 13
www.ufukiera.pl