POLECAMY

Trójkąciki ze szpinakiem

Szpinak myjemy, osuszamy i siekamy, ale niezbyt drobno. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (około łyżkę, nie za dużo!) i podsmażamy krótko szpinak, tak, by zachował intensywny zielony kolor.

 

Składniki
200 g świeżego szpinaku
4 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki
2 ząbki czosnku
szczypta soli
tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania

Szpinak myjemy, osuszamy i siekamy, ale niezbyt drobno. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (około łyżkę, nie za dużo!) i podsmażamy krótko szpinak, tak, by zachował intensywny zielony kolor. Zdejmujemy go z patelni i przygotowujemy ciasto.
Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Żółtka mieszamy z mlekiem i mąką, doprawiamy posiekanym drobno czosnkiem. Do masy dodajemy szpinak, a następnie delikatnie łączymy ją z pianą.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy porcję ciasta, jak na omlet. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu kilka minut, aż się zetnie. Następnie delikatnie przewracamy i znów smażymy kilka minut. Omlet przekładamy na talerz i kroimy w trójkąty. Możemy go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)