POLECAMY

Tortellini

Tortellini gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dynię obrać, oczyścić , pokroić w dużą kostkę. Pestki grubo posiekać. Dynię dusić w rondlu do miękkości. Gdy nieco ostygnie, wymieszać z posoloną lekko śmietaną, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Sos doprawić solą, pieprzem, imbirem, sokiem cytrynowym i wymieszać z rodzynkami. Tortellini włożyć do sosu i mocno podgrzać.

Składniki

  • 250 g tortellini z jarzynowym lub grzybowym farszem (gotowy produkt)
  • 600 g dyni
  • 30 g zielonych pestek dyni
  • oliwa z oliwek
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • odrobina soku cytrynowego
  • 40 g rodzynek
  • imbir, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Tortellini gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Dynię obrać, oczyścić , pokroić w dużą kostkę. Pestki grubo posiekać. Dynię dusić w rondlu do miękkości. Gdy nieco ostygnie, wymieszać z posoloną lekko śmietaną, zmiksować lub przetrzeć przez sito.

Sos doprawić solą, pieprzem, imbirem, sokiem cytrynowym i wymieszać z rodzynkami. Tortellini włożyć do sosu i mocno podgrzać.

fot. sxc.hu

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)