Tatar z tuńczyka z chilli i awokado - przepis

Idealnie uformowany tatar z tuńczyka z awokado, zaserwowany z pikantnym tajskim sosem - tą propozycją można oczarować nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zwłaszcza tych, którzy są głodni tajskich smaków.
/ 21.11.2013 11:49

Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka z chilli i awokado

Składniki do sosu:

  • 1 ząbek czosnku
  • Słodkie chilli ¼ szt
  • 4 gałązki kolendry
  • 10 ml sosu rybnego
  • 10 ml soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie sosu:

Mieszamy sok z cytryny z sosem rybnym i cukrem. Dodajemy drobno posiekany czosnek, chilli i kolendrę. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.

Składniki do tatara:

  • 110 g świeżego tuńczyka
  • 0,5 awokado
  • kilka nitek szczypiorku
  • 1 mała cebulka szalotka
  • 1 gałązka kolendry
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej
  • pieprz do smaku

Przygotowanie tatara

Drobno siekamy tuńczyka, szalotkę, szczypior i kolendrę. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz oliwą truflową. Następnie drobno siekamy awokado. Na koniec układamy na talerzu najpierw uformowany tatar z tuńczyka a na wierzch wykładamy mus z awokado.

Zobacz także: Jak przygotować tuńczyka w stylu afrykańskim?

Źródło: Materiały prasowe More PR & Restauracja Papaya