Tarta szpinakowa

Przepis na wyjątkową tartę szpinakową
Tarta szpinakowa fot. gotujmy.pl

Tarta szpinakowa - przepis

Składniki:

  • 10 - 12 dag mąki
  • żółtko
  • łyżka zimnej wody
  • 7 dag masła lub margaryny
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • jajko
  • cebula
  • 2-3 ząbki posiekanego czosnku
  • pomidor obrany ze skórki
  • 5 dag startego żółtego sera
  • pieprz, sól, bazylia (suszona lub minikostka)
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Z mąki, żółtka, wody i masła zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. W tym czasie przygotować szpinakowe nadzienie. Na rozgrzany w niewielkim garnuszku tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kosteczkę lub półksiężyce cebulkę. Gdy lekko się zarumieni dodajemy posiekany czosnek. Pilnować trzeba czosnku, bo lubi się szybko przypalać, zanim jednak się to stanie dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak. Gotujemy go do czasu, aż zbędny nadmiar wody odparuje (zazwyczaj ok. 5 - 10 min). Szpinak nie może być zbyt luźny, gdyż po upieczeniu tarty nadzienie będzie się rozlewać. Doprawiamy go solą, pieprzem i bazylią. Zdejmujemy z ognia i wlewamy roztrzepane jajko, mieszamy. Formę na tartę smarujemy tłuszczem, wyklejamy ciastem, spód nakłuwając w kilku miejscach widelcem. Podpiekamy go ok. 5-7 min w piekarniku o temp. 180 C. Na podpieczony spód rozkładamy masę szpinakową, posypujemy serem żółtym. Na wierzch układamy plastry soczystego pomidora, który solimy i ewentualnie doprawiamy pieprzem (jeśli lubimy). Całość pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku o temp. 180C.

Autor: Kosmyk

Zobacz także: Jak zrobić wegańskie śniadanie?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)