Tagliatelle z łososiem – przepis

Tagliatelle to klasyczny włosi makaron o charakterystycznym kształcie: są to długie, płaskie wstążki o grubości około 2 mm. Tradycyjne tagliatelle podaje się z sosem bolognese, jednak na całym świecie postała niezliczona ilość odmian tego pysznego dania. Jedną z nich jest Tagliatelle z łososiem – propozycja pyszna, zdrowa, widowiskowa i… błyskawiczna! Wykonanie zajmuje dosłownie chwilę, a finalnie otrzymujemy wykwintne, robiące piorunujące wrażenie danie.
/ 24.05.2013 10:50

Składniki:

  • 500 g Tagliatelle Arrighi
  • 2 łyżeczki kaparów Ponti
  • 300 ml śmietanki np. 18%
  • 300 g świeżego łososia pokrojonego w kostkę
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Śmietankę zagotować i wkruszyć do niej pół kostki bulionu warzywnego oraz pokrojonego w kostkę łososia. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku i gotować na wolnym ogniu aż się zredukuje. Makaron tagliatelle ugotować al dente w osolonej wodzie i po odcedzeniu dodać do sosu wraz z kaparami, ozdobić całość natką pietruszki. Stworzenie tego efektownego dania nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności, a efekt z pewnością będzie smakowity. Pamiętać należy jednak, że tylko najwyższa jakość produktów gwarantuje prawdziwy smak włoskiej kuchni. Smacznego!

Zobacz także: Włoskie risotto a polskie podniebienia

Źródło: Marketing & PR Solution Sp. z o.o.  /ap

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)