Szwedzkie klopsiki we włoskim sosie

Szwedzkie klopsiki.
Przepis na szwedzkie klopsiki we włoskim sosie - doskonały pomysł na obiad
/ 27.09.2016 14:55
Szwedzkie klopsiki.

Składniki:

  • 500 gr mięso mielone wieprzowe
  • kajzerka
  • szklanka mleka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz do smaku
  • jajko
  • 2 łyżki musztardy np. rosyjskiej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • puszka pomidorów
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka oregano
  • 1/2 szklanki bulionu Winiary lub rosołu
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Jedną cebulę posiekać i przesmażyć na oleju. Do miski dajemy mięso, kajzerkę, cebule, jajko, łyżkę musztardy, czosnek granulowany, posiekaną część natki. Dosypujemy sól i pieprz, gałkę i dobrze mieszamy. Wilgotnymi rękami formujemy małe kuleczki które odstawiamy na 15minut do lodówki. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy nasze kuleczki na rumiano. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Można także je upiec w piekarniku, będzie mniej tłusto. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i czosnek, dodać pomidory z puszki, chwile smażyć razem, dodać koncentrat, podlać bulionem Winiary dusić razem aż składniki się połączą. Dodać łyżkę musztardy, sól i pieprz do smaku, szczyptę ostrej papryki i oregano. Do gotowego sosu wrzucić usmażone kuleczki, wymieszać, chwile razem poddusić, posypać natką pietruszki.

Autor: Bernika.

Redakcja poleca

REKLAMA