Szpinak

Świeże liście szpinaku opłukać, posiekać i wrzucić do rondla. Dodać trochę soli, posiekane 2-3 ząbki czosnku i dusić pod przykryciem aż do ugotowania.
/ 21.02.2007 12:58

Składniki

  • szpinak
  • czosnek
  • masło
  • sól

Sposób przygotowania

Świeże liście szpinaku opłukać, posiekać i wrzucić do rondla.

Dodać trochę soli, posiekane 2-3 ząbki czosnku i dusić pod przykryciem aż do ugotowania.

Następnie dodajemy trochę masła.

Przepis nr 2

Składniki

  • szpinak świeży lub mrożony
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • śmietana

Sposób przygotowania

W przypadku szpinaku świeżego - umyte liście siekamy drobno i wrzucamy do garnka lub rondla. Szpinak mrożony (500g) wrzucamy do garnka i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki lub więcej, jeśli lubimy mocno czosnkowe potrawy). Solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany.

Tak przygotowany szpinak świetnie smakuje z różnego rodzaju makaronami, naleśnikami, innymi warzywami, jako dodatek do omletów, mięs i ryb, a także sam lub z tostami.

Szpinak jest cennym źródłem wapnia, witaminy C i żelaza. 

Warto pamiętać, że serwując szpinak podajemy go z nabiałem np. ze szklanką kefiru, maślanki, gdyż nabiał neutralizuje zawarte w szpinaku szczawiany.

Czytaj też: Pokochaj szpinak

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/03.05.2011 10:39
Szpinak jest rewelacyjny! Zwłaszcza z serem pleścniowym lazur, z łososiem, pestkami dyni i czosnkiem (świeżym i mielonym) - pyyycha! Nie wiem skąd mit, że maluchy go nie lubią. Wystarczy kolorowo i smacznie przyrządzić!
/09.12.2008 11:13
Dobrze jest dolać odrobinę mleka.