Przepisy na pyszne makowce

Lubicie świąteczne makowce? My też! Oprócz tradycyjnej strucli drożdżowej możemy upiec makowiec na kruchym cieście (makowiec na kruchym spodzie), seromakowiec albo ciastka z makiem - makowe ślimaczki!

Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z choinką, prezentami i smakołykami na świątecznym stole. Na samą myśl o świątecznych dniach pojawia się zapach barszczu z uszkami, pierogów z kapustą, smażonego karpia i aromat maku, który króluje w wigilijnej kutii, makiełkach, czy przepysznym makowcu.

Zobacz też przepis na: Makowiec z jabłkami

Świąteczne makowce

Fot. Depositphotos

Skąd mak na świątecznych stołach?

Mak jest nieodzownym elementem bożonarodzeniowej kuchni już od czasów prasłowiańskich. Łączony w potrawach z miodem miał symbolizować szczęście i powodzenie w życiu. Również teraz pojawia się na każdym świątecznym stole bez względu na region, czy rodzinne tradycje.

Jakie świąteczne potrawy z makiem serwujemy?

Oprócz słynnej kutii, czy klusek z makiem, podawane jest mleko makowe z kruchymi placuszkami zwanymi śliżykami, mrowisko, czyli kruche ciasto ułożone w kopiec, polane miodem i przyprawione makiem i bakaliami oraz makowce czyli strucle z makiem, bez których dzisiejsze święta Bożego Narodzenia nie mogą się obejść.

Jakie makowce lubią Polacy?

Sposobów przyrządzenia makowców jest całe mnóstwo. Oprócz tradycyjnej strucli możemy upiec makowiec na kruchym cieście (na kruchym spodzie), na cieście babkowym, drożdżowym, czy upiec ciasteczka w dodatkiem maku.

Najlepsze przepisy na słodkości z maku:

 

Drożdżowa strucla z makiem

Składniki:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 10 łyżek cukru,
  • 5 dag świeżych drożdży,
  • 3 żółtka,
  • 1 szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy.

Masa makowa:

  • 2 szklanki suchego maku,
  • 1/2 kostka masła,
  • 1/2 szklanki płynnego miodu,
  • 2 białka,
  • rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa kandyzowana.

Przepisy na pyszne makowce

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, aby "ruszyły". Margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia. Przesiać mąkę, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, drożdże i margarynę. Wyrabiać ręką ciasto, aż do momentu gdy będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło roztopić, odstawić do ostygnięcia. Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę. Dodać miód. Wymieszać. Następnie dodać masło, oraz bakalie. Ubić białka i dodać do masy makowej.

Ciasto podzielić na dwie części rozwałkować dwa placki, na oprószonej mąką stolnicy, na grubość 5-6 mm. Masę makową rozsmarować równomiernie na cieście, zawinąć, a końce podłożyć pod spód.
Strucle włożyć do dużych keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia i piec 35-45 min. W temp. 180 stopni.

Strucle posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

 

Makowiec na kruchym cieście (makowiec na kruchym spodzie)

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szkanki cukru pudru,
  • kostka margaryny,
  • 1 jajo,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa makowa:

  • 4 szklanki suchego maku,
  • kostka masła,
  • 1 szklanka płynnego miodu,
  • 5 żółtek + 3 białka,
  • aromat migdałowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa kandyzowana.

Przepisy na pyszne makowce

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, miękką margarynę, jajko, żółtka, kwaśną śmietanę, wszystko razem zagnieść, podzielić je na dwie części (2/3 i 1/3) i włożyć do lodówki na około godzinę.

Mak sparzyć gorącą wodą i trzy razy zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem. Ciągle mieszając dodać mak i resztę składników. Ubić pianę z białek i dodać do reszty.

Większą część ciasta wylepić spód blaszki wyłożonym papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę makową. Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na masie.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu ciasto olać lukrem.

 

Seromakowiec

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 2 żółtka,
  • 2/3 kostki margaryny,
  • 2/3 szklanki cukru pudru.

Masa serowa:

  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego,
  • ½ kostki masła,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 5 jaj,
  • cukier waniliowy,
  • budyń waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa makowa:

  • 2 szklanki suchego maku,
  • 1/2 kostka masła.
  • 1/2 szklanki płynnego miodu.
  • 2 białka.
  • rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa kandyzowana.

Przepisy na pyszne makowce

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Składanki na ciasto zagnieść, podzielić je na dwie części (2/3 i 1/3), owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Większą część wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) i piec około 15 minut w 200 stopniach.

Masło roztopić, odstawić do ostygnięcia. Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę. Dodać miód. Wymieszać. Następnie dodać masło, oraz bakalie. Ubić białka i dodać do masy makowej.

Miękkie masło utrzeć z cukrami i żółtkami, na biały puch. Stopniowo dodawać ser, dodać budyń i proszek do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać delikatnie.

Masę makową wyłożyć na ciasto, na to masę serową. Pozostałą część ciasta zetrzeć na cieście, tarce na grubych oczkach . Piec około 50 minut w 180 stopniach.

 

Makowe ślimaczki

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 10 łyżek cukru,
  • 5 dag świeżych drożdży,
  • 3 żółtka,
  • 1 szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy,
  • gotowa masa makowa.

Przepisy na pyszne makowce

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, aby "ruszyły". Margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia. Przesiać mąkę, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, drożdże i margarynę. Wyrabiać ręką ciasto, aż do momentu gdy będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować na placek. Wyłożyć masą makową i zwinąć jak roladę. Pokroić w plastry o grubości 2-3 cm i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec przez ok.10-15 minut w 200 stopniach. Gotowe i ostudzone posypać cukrem pudrem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)