Sushi – ryżowe roladki

Wykwintne a przy tym proste danie na domowe przyjęcie.
/ 16.03.2006 16:57
 
Składniki:
- 20 dag krótkoziarnistego ryżu
- 2 łyżki octu ryżowego
- łyżka cukru
- sól
- 2 łyżki marynowanego imbiru
- 1 ogórek
- 4 płatki wodorostów nori
- pasta wasabi i japoński sos sojowy do maczania sushi

1. Ryż opłukać, przełożyć do rondla z grubym dnem, zalać 450 ml wody, gotować 10 min. na małym ogniu, zdjąć z ognia, pozostawić pod przykryciem na 20 min.

2. Ryż wymieszać z octem, cukrem i solą, ostudzić, płat nori położyć na
macie do sushi, przykryć ugniecioną warstwą z 1/4 ryżu, na wierzchu położyć kawałki imbiru i słupki ogórka.

3. Za pomocą maty zwinąć ścisłe roladki, pokroić na plastry grubości 2–2,5 cm, ułożyć na talerzu, podawać z wasabi i sosem sojowym.

Rada:
Do sushi można też dodać kawałki ryby. W oryginalnej wersji jest to surowy łosoś lub tuńczyk. W naszych warunkach radzimy jednak użyć ryb wędzonych.
Tagi: sushi