Spaghetti z krewetkami

Efektowne danie - krewetki uwięzione w zwojach makaronu!
/ 07.01.2015 12:49

Makaron warto ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cytryny i mięty!

Spaghetti z krewetkami

fot. serwis prasowy Mamma Mia!

Składniki na spaghetti z krewetkami:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 12 krewetek królewskich
  • sproszkowana łagodna papryka
  • oregano
  • olej roślinny do smażenia
  • 160 g delikatnych liści sałaty
  • 200 g żółtej papryki
  • 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron spaghetti w osolonej wodzie z dodatkiem otartej skórki z cytryny i listków mięty.
2. Makaron odsącz i pozostaw do ostygnięcia, układając starannie pojedyncze nitki makaronu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Przygotuj delikatną mieszankę przypraw, łącząc w miseczce sól, pieprz, łagodną paprykę i oregano.
4. Krewetki obrane ze skorupek owiń zimnym makaronem spaghetti i umieść w lodówce na około 30 minut.
5. Żółte papryki podduś w rondelku, podlewając wodą bez użycia tłuszczu aż do momentu, w którym będą miękkie.
6. Następnie zmiksuj je z oliwą z oliwek przy pomocy blendera, aby powstał kremowy sos.
7. Krewetki zawinięte w makaron spaghetti smaż na mocno rozgrzanym oleju, aż nabiorą złocistego koloru.
8. Następnie delikatnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu, układając je na jednorazowym ręczniku kuchennym.
9. Ułóż na talerzu liście sałaty, polej odrobiną sosu z papryki.
10. Na wierzchu ułóż krewetki.

Na podstawie materiałów prasowych firmy Mamma Mia!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)