Spaghetti a la con a glio e olio.

Spaghetti a la con aglio e olio

Spaghetti a la con aglio e olio to tradycyjne włoskie danie pochodzące z regionu Arbuzzo, choć cieszy się popularnością w całym kraju. Aglio e Olio oznacza czosnek i oliwę.
/ 26.09.2016 13:34
Spaghetti a la con a glio e olio.

Składniki:

  • 250 g makaronu Spaghetti
  • 4-5 ząbki czosnku
  • mała czerwona papryka
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • bazylia (ewentualnie natka pietruszki)
  • 50 g parmezanu
  • pieprz, sól, ostra papryka

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i odcedzić. Obrać czosnek i posiekać. Paprykę przekroić na drobną kosteczkę. 3 łyżki oliwy z oliwek rozgrzać na dużej patelni, dodać czosnek i paprykę. Przyprawić ostrą papryką (według uznania). Dusić na małym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając. Umyć bazylię, osuszyć, oderwać listki od łodyżek i drobno posiekać. Zetrzeć ser.  Odcedzony, ale jeszcze gorący makaron dodać do czosnku i papryki i doprawić solą i pieprzem. Dodać bazylię, resztę oleju i parmezan i zamieszać. Podawać od razu.

Autor: Souplow.