Składniki:
- 250 g makaronu Spaghetti
- 4-5 ząbki czosnku
- mała czerwona papryka
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- bazylia (ewentualnie natka pietruszki)
- 50 g parmezanu
- pieprz, sól, ostra papryka
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i odcedzić. Obrać czosnek i posiekać. Paprykę przekroić na drobną kosteczkę. 3 łyżki oliwy z oliwek rozgrzać na dużej patelni, dodać czosnek i paprykę. Przyprawić ostrą papryką (według uznania). Dusić na małym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając. Umyć bazylię, osuszyć, oderwać listki od łodyżek i drobno posiekać. Zetrzeć ser. Odcedzony, ale jeszcze gorący makaron dodać do czosnku i papryki i doprawić solą i pieprzem. Dodać bazylię, resztę oleju i parmezan i zamieszać. Podawać od razu.
Autor: Souplow.