Sos myśliwski z grzybami

Serwowany z pysznymi pieczonymi ziemniakami!
/ 16.10.2014 15:41

Widowiskowe danie, które posmakuje absolutnie każdemu!

Sos myśliwski z grzybami

fot. serwis prasowy Devaldano

Składniki na sos myśliwski z grzybami:

  • 250 g grzybów leśnych
  • 150 g boczku
  • 12 sztuk dużych ziemniaków
  • 1/2 szklanki czerwonego wina (w wersji bezalkoholowej może to być bulion)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 stołowe łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka stołowa ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki umyj, bez obierania zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.
2. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek, do którego po wytopieniu tłuszczu dodać należy posiekaną drobno cebulę.
3. Gdy cebulka się zeszkli, dorzuć do niej grzyby, posól i duś do odparowania większej ilości wody.
4. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ogórki oraz wino, dopraw musztardą, koncentratem pomidorowym i duś do zgęstnienia sosu.
5. Następnie (po ok. 10 minutach) dodaj sól, pieprz, ewentualnie dwa ząbki czosnku.
6. Po przygotowaniu sosu pieczone ziemniaki natnij w połowie, nadziej sosem, a całość przystrój listkami zielonej pietruszki.

Na podstawie materiałów prasowych Devaldano

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)