Tyramina znajduje się m. in. w sosie sojowym

Smażone tofu

Bardzo proste i bardzo szybkie danie. Idealne dla zabieganego studenta lub zapracowanej mamy. Wystarczy kawałek tofu i sos rybny.
/ 06.11.2010 15:57
Tyramina znajduje się m. in. w sosie sojowym

Tofu na ciepło to prosta i ciekawa w smaku przekąska. Aby zrobić tofu po wietnamsku, potrzebne będą:

Opakowanie tofu
- sos rybny (jeśli nie znalazłaś w sklepie – może być sojowy)
- 1 jajko
- olej do smażenia (np. rzepakowy)

Ewentualnie – olej sezamowy do polania smażonego tofu.

Polecamy: Jak zrobić wołowinę hoi an?

Tofu kroimy w dużą kostkę.
Jajko roztrzepujemy, wrzucamy do niego tofu, delikatnie mieszamy, a następnie obtoczone w jajku tofu kładziemy na mocno rozgrzany olej.
Smażymy krótko, tyle tylko, żeby tofu zrobiło się złote.
Do smażonego tofu podajemy w osobnej miseczce sos rybny. Można też alternatywnie skropić je olejem sezamowym.

Polecamy: Jak zrobić zupę pho?