Grecka feta to król wśród serów, ale inne gatunki też zachwycają smakiem.

Sery argentyńskie

Czym charakteryzują się sery argentyńskie, które z nich znajdziemy w polskich sklepach, a po które trzeba udać się do ojczyzny tych specjałów?
/ 08.02.2012 10:14
Grecka feta to król wśród serów, ale inne gatunki też zachwycają smakiem.

Reggionito - z ziemi włoskiej

Reggionito to twardy argentyński ser, wyjątkowo długo dojrzewający. Sporo czerpie tutaj z włoskich tradycji serowarskich, i to właśnie przez Włochów został przeszczepiony na południowoamerykański grunt, a wzorowany jest na Parmigiano Reggiano.

Ser Reggionito zawiera kryształki skrystalizowanych aminokwasów,    jest dosyć słony w smaku. Najczęściej stosowany jest w postaci startej w makaronach oraz omletach. Rzadziej - do przystawek.

Zobacz także: Niedoceniane niemieckie sery

Provoleta w kształcie gruszki

Provoleta jest serem bardzo podobnym do włoskiego Provolone i to od niego wzięła swoją nazwę. Tym, co wyróżnia go spośród innych serów jest oryginalny kształt gruszki.

Ser Provoleta wytwarzany jest z pasteryzowanego mleka krowiego. Produkowany jest w Argentynie, Brazylii lub Urugwaju. Najczęściej występuje jako przystawka.

Sardo

Ten ser także wyrabiany jest z pasteryzowanego mleka krowiego. Charakteryzuje go konsystencja twarda, zbita i wyraźny słony smak. Należy do serów podpuszczkowych, a produkowany jest w kształcie bochenka chleba.

Polecamy: Kilka słów o kuchni argentyńskiej.