Reggionito - z ziemi włoskiej
Reggionito to twardy argentyński ser, wyjątkowo długo dojrzewający. Sporo czerpie tutaj z włoskich tradycji serowarskich, i to właśnie przez Włochów został przeszczepiony na południowoamerykański grunt, a wzorowany jest na Parmigiano Reggiano.
Ser Reggionito zawiera kryształki skrystalizowanych aminokwasów, jest dosyć słony w smaku. Najczęściej stosowany jest w postaci startej w makaronach oraz omletach. Rzadziej - do przystawek.
Zobacz także: Niedoceniane niemieckie sery
Provoleta w kształcie gruszki
Provoleta jest serem bardzo podobnym do włoskiego Provolone i to od niego wzięła swoją nazwę. Tym, co wyróżnia go spośród innych serów jest oryginalny kształt gruszki.
Ser Provoleta wytwarzany jest z pasteryzowanego mleka krowiego. Produkowany jest w Argentynie, Brazylii lub Urugwaju. Najczęściej występuje jako przystawka.
Sardo
Ten ser także wyrabiany jest z pasteryzowanego mleka krowiego. Charakteryzuje go konsystencja twarda, zbita i wyraźny słony smak. Należy do serów podpuszczkowych, a produkowany jest w kształcie bochenka chleba.
Polecamy: Kilka słów o kuchni argentyńskiej.