Rozgrzewająca zupa-krem z sera

Aksamitny smak serowej zupy, wzbogacony dodatkowo chili i szynką!
/ 12.02.2014 14:20

Jeśli nie przepadałaś za zupami w formie kremu, na pewno wkrótce się to zmieni! Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni - Dwór Korona Karkonoszy. 

Serowa zupa-krem z chili

fot. serwis prasowy MSM Mońki

Składniki dla 4 osób:

  • 150 g szynki konserwowej
  • 300 g kremowego serka topionego
  • 300 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 średnie pomidory
  • ¼ łyżeczki płatków chilli do smaku
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • orzechy włoskie łuskane

Sposób przygotowania:

  1. 1. Szynkę pokrój w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmaż na maśle. 

  2. 2. Całość przełóż do rondelka.
  3. 3. Dodaj serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki.

  1. 4. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli.
  2. 5. Doprowadź do wrzenia, często mieszając.
  3. 6. Następnie przełóż do miseczek i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Na podstawie materiałów prasowych MSM Mońki

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)