Schab orientalny

Schab kroimy w cienkie paseczki. Najlepiej zrobić to w następujący sposób: najpierw mięso kroimy w grube na ok. 1,5 cm plastry, następnie każdy z nich ostrym nożem w cienkie plasterki, krojąc mięso na skos, prostopadle do włókien.
/ 19.10.2006 09:53

Składniki

  • 30 dag schabu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pół paczki mieszanki chińskich warzyw
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka imbiru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ryż
  • łyżeczka curry

Sposób przygotowania

Schab kroimy w cienkie paseczki. Najlepiej zrobić to w następujący sposób: najpierw mięso kroimy w grube na ok. 1,5 cm plastry, następnie każdy z nich ostrym nożem w cienkie plasterki, krojąc mięso na skos, prostopadle do włókien.

Pokrojone mięso wkładamy do miseczki, dodajemy rozgnieciony czosnek, imbir, ocet i sos sojowy i sól. Mieszamy i odkładamy na godzinę do lodówki.

W woku lub w patelni rozgrzewamy oliwę, w garnku gotujemy wodę na ryż, do której dodajemy sól i curry, a następnie ryż i gotujemy wg przepisu z opakowania ryżu.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso, po ok. 2 minutach dodajemy pół paczki mieszanki chińskich warzyw. Dusimy na mocnym ogniu do odparowania wody. Można posolić do smaku.