Składniki
-
- 1-2 ząbki czosnku
- pół paczki mieszanki chińskich warzyw
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka imbiru
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ryż
- łyżeczka curry
Sposób przygotowania
Schab kroimy w cienkie paseczki. Najlepiej zrobić to w następujący sposób: najpierw mięso kroimy w grube na ok. 1,5 cm plastry, następnie każdy z nich ostrym nożem w cienkie plasterki, krojąc mięso na skos, prostopadle do włókien.
Pokrojone mięso wkładamy do miseczki, dodajemy rozgnieciony czosnek, imbir, ocet i sos sojowy i sól. Mieszamy i odkładamy na godzinę do lodówki.
W woku lub w patelni rozgrzewamy oliwę, w garnku gotujemy wodę na ryż, do której dodajemy sól i curry, a następnie ryż i gotujemy wg przepisu z opakowania ryżu.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso, po ok. 2 minutach dodajemy pół paczki mieszanki chińskich warzyw. Dusimy na mocnym ogniu do odparowania wody. Można posolić do smaku.