Sandacz po wiejsku

Z oczyszczonych, umytych sandaczy wykroić filety. Na resztkach z ryb ugotować wywar.
/ 03.07.2007 23:25

Składniki
3 sandacze (o wadze 500 g każdy)
150 g wędzonego boczku
3 papryki
3 pomidory
3 g papryki
300 g cebuli
Sól

Sposób przygotowania
Z oczyszczonych, umytych sandaczy wykroić filety. Na resztkach z ryb ugotować wywar. Posiekaną cebulę i pokrojany w kostkę boczek przysmaźyć. Gdy cebula będzie lekko złotawa, posypać papryką, dolać 3—4 litrów wody, wrzucić resztki ryb i gotować, aż cebula zupełnie zmięknie. Wywar przetrzeć przez sito i ugotować w nim filety. Podawać z ziemniakami z wody. W sezonie dodać do gotowania paprykę i pomidory pokrojone w plasterki.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/27.07.2011 01:23
Ludzie, dla kogo zdrowego na umyśle ryby i boczek to pokarmy jarskie, hm?
/23.07.2011 00:05
Jasny gwint no, ryba nie jest potrawą jarską. Zmieńcie to!