Samp and Bean

Samp and Bean
To ciekawe danie, jedno z tych najbardziej charakterystycznych dla południowoafrykańskiej kuchni. Popularne między innymi w RPA, czy Botswanie. Powstaje przez połączenie kaszy Samp i fasoli.
/ 20.04.2012 11:09
Samp and Bean

Samp nie jest jednak zwykłą kaszą. Robi się go z ziaren białej odmiany kukurydzy, które suszy się, pozbawia łusek i łamie. W Afryce Południowej jest on powszechnie dostępny w sklepach. Do sampu dodawana jest fasola.

Danie najczęściej serwowane jest jako dodatek, do czegoś innego. Czasami zdarza się jednak, że po dodaniu innych składników np. kardamonu lub curry jest jedzone jako oddzielne danie. Na bazie tej mieszanki powstają także sałatki.

Przepis na Samp and beans

Skład:

- 2 szklanki sampu
- szklanka fasoli red specled sugar
- sól, liść laurowy

Sposób przygotowania:

Samp mieszamy z fasolą. Moczymy w zimnej wodzie przez całą noc. Zmieniamy wodę i gotujemy przez 2 godziny z dodatkiem liścia laurowego. Sól dodajemy na końcu, gdybyśmy zrobili to wcześniej, fasola może stwardnieć.

Zobacz również: Południowoafrykańskie ciastka koeksister

Redakcja poleca

REKLAMA