Samp nie jest jednak zwykłą kaszą. Robi się go z ziaren białej odmiany kukurydzy, które suszy się, pozbawia łusek i łamie. W Afryce Południowej jest on powszechnie dostępny w sklepach. Do sampu dodawana jest fasola.
Danie najczęściej serwowane jest jako dodatek, do czegoś innego. Czasami zdarza się jednak, że po dodaniu innych składników np. kardamonu lub curry jest jedzone jako oddzielne danie. Na bazie tej mieszanki powstają także sałatki.
Przepis na Samp and beans
Skład:
- 2 szklanki sampu
- szklanka fasoli red specled sugar
- sól, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Samp mieszamy z fasolą. Moczymy w zimnej wodzie przez całą noc. Zmieniamy wodę i gotujemy przez 2 godziny z dodatkiem liścia laurowego. Sól dodajemy na końcu, gdybyśmy zrobili to wcześniej, fasola może stwardnieć.
Zobacz również: Południowoafrykańskie ciastka koeksister