POLECAMY

Samosa - wpływy kuchni indyjskiej w Kenii

W Kenii w większych miastach da się zauważyć w serwowanych posiłkach duży wpływ innych kultur kulinarnych, a szczególnie kuchni hinduskiej, która charakteryzuje się bogactwem ziół i przypraw. Będąc na wybrzeżu Oceanu Indyjskiego najczęściej można spotkać się z potrawami składającymi się z ryżu, owoców morza i ryb z dodatkiem kokosu i dużą ilością egzotycznych przypraw.
Samosa - wpływy kuchni indyjskiej w Kenii

Najpopularniejszą przekąską w Kenii należącą do kuchni hinduskiej są samosa. Tym mianem określa się małe krążki z ciasta faszerowane pikantnym mięsem lub warzywami i następnie usmażone. Przygotowanie ciasta zazwyczaj zajmuje dużo czasu więc czasami używa się gotowego ciasta. W Kenii są tak znane, że można znaleźć je w prawie każdej restauracji czy barze. Samosa to zarazem przysmak większości krajów Afryki południowej.

Zobacz także: Jak zrobić indyjskie pikantne samosy?

Oto przepis na wyśmienite pierożki samosa:

Składniki:

  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 3-4 pocięte zielone chili
  • 2 poszatkowane cebule
  • 1 szklanka świeżych listków kolendry
  • 1 kg mrożonego ciasta francuskiego, które należy rozmrozić
  • mąka
  • olej
  • sól

Przygotowanie:

  1. Podsmażyć mielone mięso, tak by się nie przypaliło, dodać sól, pieprz, kurkumę.
  2. Gdy mięso będzie pozbawione wody dodać zielone chili, cebule i kolendrę. Zdjąć z ognia patelnię z mięsem.
  3. Ciasto rozwałkować, pociąć na kawałki 8x14 cm. Formować za każdym razem trójkątną saszetkę, wypełnić nadzieniem mięsnym. Boki skleić pastą z mąki i wody (mąkę, rozpuścić w małej ilości wody, gotować celem uzyskania gęstej masy klejącej).
  4. Smażyć w głębokim oleju na złocisty kolor, osuszyć z tłuszczu na bibułce, spożywać ciepłe.

Dla lepszego smaki na końcu samosa można polać kilkoma kroplami soku z limetki.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)