Najpopularniejszą przekąską w Kenii należącą do kuchni hinduskiej są samosa. Tym mianem określa się małe krążki z ciasta faszerowane pikantnym mięsem lub warzywami i następnie usmażone. Przygotowanie ciasta zazwyczaj zajmuje dużo czasu więc czasami używa się gotowego ciasta. W Kenii są tak znane, że można znaleźć je w prawie każdej restauracji czy barze. Samosa to zarazem przysmak większości krajów Afryki południowej.
Zobacz także: Jak zrobić indyjskie pikantne samosy?
Oto przepis na wyśmienite pierożki samosa:
Składniki:
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki chili
- 3-4 pocięte zielone chili
- 2 poszatkowane cebule
- 1 szklanka świeżych listków kolendry
- 1 kg mrożonego ciasta francuskiego, które należy rozmrozić
- mąka
- olej
- sól
Przygotowanie:
- Podsmażyć mielone mięso, tak by się nie przypaliło, dodać sól, pieprz, kurkumę.
- Gdy mięso będzie pozbawione wody dodać zielone chili, cebule i kolendrę. Zdjąć z ognia patelnię z mięsem.
- Ciasto rozwałkować, pociąć na kawałki 8x14 cm. Formować za każdym razem trójkątną saszetkę, wypełnić nadzieniem mięsnym. Boki skleić pastą z mąki i wody (mąkę, rozpuścić w małej ilości wody, gotować celem uzyskania gęstej masy klejącej).
- Smażyć w głębokim oleju na złocisty kolor, osuszyć z tłuszczu na bibułce, spożywać ciepłe.
Dla lepszego smaki na końcu samosa można polać kilkoma kroplami soku z limetki.