Sałatka z tofu glazurowanym w sosie sezamowym

Coś smacznego dla wszystkich, którzy chcą zastąpić mięso produktami sojowymi.

Coś smacznego dla wszystkich, którzy chcą zastąpić mięso produktami sojowymi.

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu naturalnego Polsoja
  • 1 opakowanie dowolnej mieszanki sałat
  • 1 ogórek zielony
  • 10 pomidorków szklarniowych

    Sałatka z tofu glazurowanym w sosie sezamowym

  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 łyżki ziaren sezamu

Marynata

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki imbiru (świeżego lub w proszku)
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dodać do niej pokrojone w kostkę tofu,
przykryć szczelnie folią i włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Sezam uprażyć na suchej patelni. Tofu wyjąć z lodówki i razem z marynatą wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć delikatnie mieszając. Gdy tofu będzie już zezłocone, zdjąć z patelni i wystudzić.

Do salaterki wrzucić sałatę, pokrojonego w plastry ogórka, cebulę pokrojoną w talarki,
pomidorki. Następnie dodać tofu i prażony sezam. Całość bardzo delikatnie wymieszać; w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Sałatę podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)