Przygotuj sałatkę egipską - jest prosta i smaczna.

Sałatka egipska - proste rozwiązanie

Czy widzieliście kiedyś egipskie pismo obrazkowe przedstawiające człowieka z miską sałaty? No cóż, ja też nie. A przecież w kuchni egipskiej wykorzystuje się bardzo wiele warzyw…
/ 07.01.2011 15:49
Przygotuj sałatkę egipską - jest prosta i smaczna.

No dobrze, to taki mały żarcik. Bądź co bądź również w naszym alfabecie żaden znak nie wygląda jak miska sałaty (chociaż może…). Za to poniższy przepis jest już całkiem na serio. Prosto od egipskiego przewodnika (jeśli tym razem to on nie żartował)!

Zobacz także: Sałatki wiosenne.

Potrzebne będą dwa pomidory, dwa ogórki, 1 zielona papryka chili,1 cebula, sól, pieprz (do smaku), pół szklanki siekanej natki pietruszki, łyżka octu i łyżka oleju roślinnego oraz 2 łyżeczki soku z cytryny i łyżeczka siekanej natki kolendry.
Myjemy pomidory oraz ogórki i kroimy na małe kawałki. Paprykę kroimy na drobne plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy w misce pomidory, ogórki, natkę pietruszki, paprykę i cebulę. Mieszamy olej, ocet, sok z cytryny, sól, pieprz i kolendrę w osobnej misce. Polewamy tak przygotowanym dressingiem warzywa, mieszamy i podajemy. 

Zobacz także: Jak kroić ogórka?