Sałatka Cezar

Sałatka Cezar to, obok sałatki greckiej, nicejskiej czy caprese, najpopularniejsza sałatka świata.
/ 18.12.2013 06:50

Sałatka Cezar to, obok sałatki greckiej, nicejskiej czy caprese, najpopularniejsza sałatka świata.

Prawdopodobnie stworzył ją w włoski emigrant Caesar Cardini i to całkiem przez przypadek, bowiem w 1924 roku, w Dzień Niepodległości, w jego zapełnionej gośćmi restauracji, zabrakło składników do przygotowywania potraw. Cardini wziął zatem wszystkie resztki znajdujące się w spiżarni i tak oto powstała sałatka, którą do dziś można spotkać w menu wielu restauracji.

Sałatka Cezar

Podstawą sałatki Cezar jest sałata rzymska, grzanki i parmezan. Dopełnienie stanowi sos angielski Worcester wymieszany z cytryną, oliwą i żółtkiem. Obecnie istnieje wiele odmian tej sałatki. Można do niej dodać grillowane piersi z kurczaka, anchois, jajka na twardo.

Poniżej znajdziecie przepis na sałatkę Cezar z kurczakiem.

Składniki:

sałatka

  • 1 główkę sałaty rzymskiej
  • 2 ugrillowane piersi z kurczaka
  • grzanki z chleba tostowego
  • 3 łyżki tartego parmezanu

sos

  • 2 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sosu worcester
  • łyżeczka sosu balsamicznego
  • 2 łyżki soku z cytryny cytryny
  • ok 10 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ugrillowane piersi z kurczaka kroimy w paski. W dużej misce układamy na dnie sałatę rzymską, na nią pokrojone w paski piersi kurczaka, grzanki i posypujemy wszystko tartym parmezanem.

Przygotowujemy sos.  Oliwę, sos worcester, sos balsamiczny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, przyprawy i żółtka razem łączymy i dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.