Sałatka Caprese na wiosnę

Caprese. Fot. materiały prasowe.
Caprese to sałatka wyjątkowa, bo jej popularność tkwi w prostocie. Włoska Caprese to obowiązkowy element południowowłoskiego klimatu, a wyspa Capri powinna się właśnie z ową sałatką kojarzyć.
/ 20.03.2012 09:38
Caprese. Fot. materiały prasowe.

Caprese to niewątpliwie jedna z najsmaczniejszych sałatek, które na stałe wpisały się we włoskie tradycje kulinarne. Co więcej, jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a efektownie podana zachwyca nawet najwybredniejszych smakoszy. Pomysł na sałatkę Caprese powstał ok. 1950 roku na położonej na południe od Neapolu wyspie Capri, jednej z najpiękniejszych i najromantyczniejszych wysp Morza Tyrreńskiego. Bardzo szybko stała się ona jedną z najpopularniejszych przystawek we Włoszech – i nie tylko. Sekret tej prostej sałatki tkwi w idealnym połączeniu subtelnej mozzarelli, dojrzałych pomidorów, aromatycznej bazylii oraz delikatnej oliwy z oliwek extra vergine, oczywiście tłoczonej na zimno.

Zobacz także: Domowa mozzarella - zadanie dla odważnych

Aby poczuć słońce Włoch w Polsce, potrzebujemy:

  • sera mozzarella
  • kilka dojrzałych pomidorów
  • świeżej bazylii
  • kilka łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • odrobiny octu winnego
  • świeżo zmielonego pieprzu

Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry, by następnie ułożyć je dekoracyjnie na talerzu. Możemy komponować naprzemiennie plaster pomidora i sera, możemy także stworzyć ciekawszą wizualnie piramidkę. Oliwę z oliwek extra vergine mieszamy z odrobiną octu winnego oraz z pieprzem i skrapiamy nią składniki. Całość posypujemy świeżą bazylią.

Jeśli chcemy dodatkowo uatrakcyjnić sałatkę Caprese, możemy użyć pomidorków koktajlowych oraz malutkich kuleczek mozzarelli i stworzyć szaszłyki – z pewnością będą prezentować się wyśmienicie.

Zobacz także: Lekkie i kolorowe sałatki na wiosnę

Redakcja poleca

REKLAMA