Caprese to niewątpliwie jedna z najsmaczniejszych sałatek, które na stałe wpisały się we włoskie tradycje kulinarne. Co więcej, jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a efektownie podana zachwyca nawet najwybredniejszych smakoszy. Pomysł na sałatkę Caprese powstał ok. 1950 roku na położonej na południe od Neapolu wyspie Capri, jednej z najpiękniejszych i najromantyczniejszych wysp Morza Tyrreńskiego. Bardzo szybko stała się ona jedną z najpopularniejszych przystawek we Włoszech – i nie tylko. Sekret tej prostej sałatki tkwi w idealnym połączeniu subtelnej mozzarelli, dojrzałych pomidorów, aromatycznej bazylii oraz delikatnej oliwy z oliwek extra vergine, oczywiście tłoczonej na zimno.
Zobacz także: Domowa mozzarella - zadanie dla odważnych
Aby poczuć słońce Włoch w Polsce, potrzebujemy:
- sera mozzarella
- kilka dojrzałych pomidorów
- świeżej bazylii
- kilka łyżek oliwy z oliwek extra vergine
- odrobiny octu winnego
- świeżo zmielonego pieprzu
Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry, by następnie ułożyć je dekoracyjnie na talerzu. Możemy komponować naprzemiennie plaster pomidora i sera, możemy także stworzyć ciekawszą wizualnie piramidkę. Oliwę z oliwek extra vergine mieszamy z odrobiną octu winnego oraz z pieprzem i skrapiamy nią składniki. Całość posypujemy świeżą bazylią.
Jeśli chcemy dodatkowo uatrakcyjnić sałatkę Caprese, możemy użyć pomidorków koktajlowych oraz malutkich kuleczek mozzarelli i stworzyć szaszłyki – z pewnością będą prezentować się wyśmienicie.
Zobacz także: Lekkie i kolorowe sałatki na wiosnę