Ryż z wątróbką czyli wspomnienie faraona

Rodzynki to idealny dodatek do ciast i deserów.
Wątróbka ma tylu samo zwolenników, co przeciwników. Podobnie jak niegdyś faraonowie. Tyle że dzisiaj o naszym stosunku do wątróbki z ryżem możemy mówić na głos. A wtedy… No cóż, to była całkiem inna bajka.
/ 07.01.2011 16:32
Rodzynki to idealny dodatek do ciast i deserów.

Niech faraonowie zatem spoczywają w spokoju, a my zabierajmy się do tej smacznej egipskiej potrawy!

Ryż z wątróbką czyli wspomnienie faraona

  • 2 szklanki ryżu
  • pół kilograma wątróbek drobiowych (można użyć również innego rodzaju wątróbki lub nerek wołowych)
  • cebulę
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła, olej do smażenia
  • garść bakalii (orzechów i rodzynek)

Przygotowanie:

Wypłucz ryż w zimnej wodzie i osusz.Podgrzej masło na dużej i głębokiej patelni, dodaj ryż i podsmażaj na średnim ogniu. Zalej ryż wodą (4 szklanki) i gotuj na małym ogniu. Pokrój wątróbkę na średniej wielkości kawałki.
Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę (w drugiej patelni), a gdy zrobi się złota, dodaj wątróbkę, a następnie sól i pieprz do smaku.

Zobacz także: Jak usmażyć dobrą wątróbkę?

Odłóż połowę wątróbki, a drugą połowę dodaj do gotującego się ryżu i zmieszaj dokładnie, by wszystkie składniki połączyły się. Gdy woda będzie już prawie całkowicie wchłonięta przez ryż, przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i poczekaj aż ryż stanie się całkiem miękki. Dopraw ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Przełóż ryż na półmisek, obsyp drugą połową wątróbki i garścią bakalii.

Zobacz także: Jak się jada madagaskarski ryż?

Redakcja poleca

REKLAMA