Niech faraonowie zatem spoczywają w spokoju, a my zabierajmy się do tej smacznej egipskiej potrawy!
Ryż z wątróbką czyli wspomnienie faraona
- 2 szklanki ryżu
- pół kilograma wątróbek drobiowych (można użyć również innego rodzaju wątróbki lub nerek wołowych)
- cebulę
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła, olej do smażenia
- garść bakalii (orzechów i rodzynek)
Przygotowanie:
Wypłucz ryż w zimnej wodzie i osusz.Podgrzej masło na dużej i głębokiej patelni, dodaj ryż i podsmażaj na średnim ogniu. Zalej ryż wodą (4 szklanki) i gotuj na małym ogniu. Pokrój wątróbkę na średniej wielkości kawałki.
Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę (w drugiej patelni), a gdy zrobi się złota, dodaj wątróbkę, a następnie sól i pieprz do smaku.
Zobacz także: Jak usmażyć dobrą wątróbkę?
Odłóż połowę wątróbki, a drugą połowę dodaj do gotującego się ryżu i zmieszaj dokładnie, by wszystkie składniki połączyły się. Gdy woda będzie już prawie całkowicie wchłonięta przez ryż, przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i poczekaj aż ryż stanie się całkiem miękki. Dopraw ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Przełóż ryż na półmisek, obsyp drugą połową wątróbki i garścią bakalii.
Zobacz także: Jak się jada madagaskarski ryż?