Ryby – podstawa kuchni skandynawskiej

Ryby, w najróżniejszej postaci, królują na skandynawskich stołach niezależnie od stanu zamożności ich właścicieli. Mogą być solone, wędzone, suszone, marynowane, grillowane. W krajach skandynawskich jedzenie ryb jest wpajane już najmłodszym dzieciom. Bez przeszkód dostępne są w każdej norweskiej czy szwedzkiej restauracji. Oto z czym najczęściej możemy się spotkać w skandynawskich domach.

Sztokholm

Gravlax

To łosoś marynowany w soli, cukrze i koperku. Podawany jako przystawka, przekąska lub jako danie obiadowe razem z ziemniakami.

Fiskeboller

To nic innego jak rybne klopsiki, najczęściej podawane z białym sosem na bazie masła, mleka i mąki, ziemniakami oraz gotowanymi warzywami. Tradycyjny sos często zastępowany jest jego nowocześniejszym wersjami, np. sosem carry, krewetkowym, pomarańczowym.

Fiskepudding

Jest to rodzaj pasty rybnej przygotowywanej z różnych gatunków ryb (najczęściej dorsza) oraz mąki. Łatwo dostępny w każdym skandynawskim sklepie spożywczym, ale także równie często przygotowywany przez gospodynie domowe. Może kształtem przypominać włoską mortadelę lub pieczony w formie pasztet. Podawany pokrojony w grubsze, podsmażone plastry z chlebem lub ziemniakami. Jadany także na zimno, jako składnik kanapek z jajkiem, warzywami, majonezem i/lub pastą kawiorową.

Zobacz także: Ryby - niedoceniane źródło zdrowia

Fiskekaker

Dosłownie „ciastka rybne”. Słynne norweskie, rybne placuszki lub kotlety. Często z dodatkiem szczypiorku lub innych ziół. Łatwa i szybka potrawa wykorzystywana zarówno jako danie główne lub przekąska między posiłkami. Podawane, jak większość skandynawskich potraw, z ziemniakami, gotowanymi warzywami oraz sosami. Czasami jako dodatek do ostrej sałatki.

Bergensk fiskesuppe

To tradycyjna norweska zupa rybna przyrządzana z dowolnego gatunku ryb i skorupiaków, z dodatkiem śmietany, białego wina i warzyw(marchewki, selera, pasternaku, ziemniaków). Czasami dodaje się do niej klopsiki rybne.

Zobacz także: Jaka jest kuchnia skandynawska?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
Zna ktoś jakiś dobry sklep rybny w Warszawie?