POLECAMY

Ryba w soli

Wypatroszoną i opłukaną rybę osuszamy papierowym ręcznikiem i skrapiamy cytryną. Rozkładamy na stole folię aluminiową i układamy na niej ok. 1,5 cm warstwę soli...

Składniki

1 kg świeżej ryby w całości (np. sandacz, pstrąg, szczupak)
3 kg, lekko wilgotnej soli  (około 1/2 szklanki wody na 1 kg soli)

Sposób przygotowania

Wypatroszoną i opłukaną rybę osuszamy papierowym ręcznikiem i skrapiamy cytryną. Rozkładamy na stole folię aluminiową i układamy na niej ok. 1,5 cm warstwę soli, układamy rybę i oklejamy w całości pozostałą solą. Utworzony w ten sposób kopiec dociskamy rękoma, aby był bardziej ścisły i zwarty. Następnie rybę owijamy dokładnie folią aluminiową i pieczemy na grillu ok godziny od czasu do czasu obracając na drugą stronę. Po zdjęciu z grilla rozbijamy utworzoną skorupę. Resztki rozkruszonej soli usuwamy ściereczką lub pędzelkiem.

Rybę podajemy z gotowanymi na parze warzywami, opiekanymi ziemniakami lub surówką z białej kapusty.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/7 lat temu
Wegetarianie nie jedzą ryb, przenieście ten przepis do innego działu, bo to nie jest potrawa jarska!!!!!!!!!!
/8 lat temu
hm pomysł dobry ale jeszcze nie robiłem czas zobaczyc co z tego wyjdzie