Ryba w folii z jarzynami

Wymieszać sok cytrynowy i sos rybny, zalać filet i odstawić na pół godziny...
/ 13.11.2007 13:07

 

Składniki
filet z dorsza (150g),
1 łyżeczka soku cytrynowego,
1 łyżeczka sosu rybnego,
1 marchewka,
1 kalarepka,
100g kiełków sojowych,
4 chińskie grzybki suszone,
1 dymka,
1 łyżeczka oleju słonecznikowego,
kawałek korzenia imbiru,
kawałek strąka chili,
3 łyżki soku pomidorowego,
łyżeczka octu.

 

Sposób przygotowania

Wymieszać sok cytrynowy i sos rybny, zalać filet i odstawić na pół godziny. Grzyby namoczyć. Rybę zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 15 min. w temperaturze 225°C. Marchewkę, kalarepkę i namoczone grzyby pokroić w bardzo cienkie paseczki. Ugotować w lekko osolonej wodzie na półmiękko, odcedzić. Dymkę pokroić w małą kostkę, zeszklić na oleju, dodać sok pomidorowy, utarty imbir i rozdrobnione chili, chwilę razem gotować, następnie dodać ocet i zagotować. Podawać rybę posypaną jarzynami i polaną sosem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/27.07.2011 01:17
Ryba nie jest potrawą jarską, no ludzie!!