Owoce pięknie prezentują się na szerokich podstawach oraz na podwyższeniu

Robimy owocowy deser wietnamski

To prosta w przygotowaniu sałatka owocowa. Jeśli użyjemy świeżych owoców, będzie bardzo, bardzo orzeźwiająca. Idealna na letnie wieczory.
/ 02.11.2010 13:25
Owoce pięknie prezentują się na szerokich podstawach oraz na podwyższeniu

Potrzebne będą:

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 pomarańcza (mogą być też mandarynki z puszki)
  • 2 szklanki kawałków ananasa (świeżego lub z puszki)
  • 1 szklanka owoców liczi (z puszki)

Polecamy: Jak kroić ananasa?

Gotujemy najpierw syrop cukrowy – w tym celu mieszamy na patelni cukier z 2 łyżkami wody i czekamy, aż całość zgęstnieje. Studzimy, dolewamy sherry i sok cytryny.

Polecamy: Jak dzielić pomarańczę na cząstki?

Obieramy pomarańczę i wycinamy cząstki. Mieszamy z pokrojonym w kostkę ananasem, odcedzonymi owocami liczi. Mieszamy i na koniec polewamy syropem z sherry.