Ratatouille - prowansalski gulasz

Lekkie, warzywne danie, znakomite na upalne dni, oparte na bakłażanach, cukinii, papryce i pomidorach, znane u nas jako ratatuj.

Lekkie, warzywne danie, znakomite na upalne dni, oparte na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach.

Ratatouille, zwane ratatuj, stało się u nas znane po filmie animowanym o pewnym szczurku. Jest bardzo proste w wykonaniu, cała sztuka polega na tym, aby wszystkie warzywa smażyć oddzielnie. Zachowamy w ten sposób smak każdego z warzyw i potrawa nie stanie się rozgotowaną papką.

Ten wspaniały prowansalski gulasz można traktować jako przystawkę, a także jako danie główne. Podajemy go zazwyczaj ze świeżym pieczywem, typu bagietka, ale równie dobrze Ratatouille można połączyć z ryżem lub makaronem.

Gulasz z warzyw

Składniki:

  • bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 2 kolorowe papryki
  • 3 duże cebule
  • 4 duże pomidory
  • 4-5 dużych ząbków czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • suszony tymianek, bazylia, rozmaryn
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Bakłażany, cukinię, papryki, cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć warzywa. Najpierw bakłażany, gdy lekko się podsmaża posolić i popieprzyć. Zdjąć z patelni i dodać odrobinę oliwy i wrzucić cukinię. Smażyć do miękkości. To samo robimy z papryką i cebulą.

Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę pomidory (bez skórki). Dodajemy zioła, wszystkie usmażone uprzednio warzywa i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem gotować pod przykryciem przez około pół godziny.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/6 lat temu
Pyszności! :)
/6 lat temu
Wygląda apetycznie :)