Lekkie, warzywne danie, znakomite na upalne dni, oparte na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach.
Ratatouille, zwane ratatuj, stało się u nas znane po filmie animowanym o pewnym szczurku. Jest bardzo proste w wykonaniu, cała sztuka polega na tym, aby wszystkie warzywa smażyć oddzielnie. Zachowamy w ten sposób smak każdego z warzyw i potrawa nie stanie się rozgotowaną papką.
Ten wspaniały prowansalski gulasz można traktować jako przystawkę, a także jako danie główne. Podajemy go zazwyczaj ze świeżym pieczywem, typu bagietka, ale równie dobrze Ratatouille można połączyć z ryżem lub makaronem.
Składniki:
- bakłażan
- 2 małe cukinie
- 2 kolorowe papryki
- 3 duże cebule
- 4 duże pomidory
- 4-5 dużych ząbków czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- suszony tymianek, bazylia, rozmaryn
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Bakłażany, cukinię, papryki, cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć warzywa. Najpierw bakłażany, gdy lekko się podsmaża posolić i popieprzyć. Zdjąć z patelni i dodać odrobinę oliwy i wrzucić cukinię. Smażyć do miękkości. To samo robimy z papryką i cebulą.
Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę pomidory (bez skórki). Dodajemy zioła, wszystkie usmażone uprzednio warzywa i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem gotować pod przykryciem przez około pół godziny.