Przystawka dla odważnych

Są takie dania, które choć pyszne, napawają nas rezerwą… z powodu wyglądu, zapachu czy kombinacji składników. Odrobina odwagi i otwartości gastronomicznej pozwala jednak docenić niebanalne propozycje urozmaicenia codziennego menu, np. o znakomitą, choć aromatyczną inaczej, sałatkę kalafiorową.
/ 06.01.2009 11:51

Są takie dania, które choć pyszne, napawają nas rezerwą… z powodu wyglądu, zapachu czy kombinacji składników. Odrobina odwagi i otwartości gastronomicznej pozwala jednak docenić niebanalne propozycje urozmaicenia codziennego menu, np. o znakomitą, choć aromatyczną inaczej, sałatkę kalafiorową.

Sam kalafior, dla wielu mdły i niespecjalnie pachnący, występuje tu w ciekawym towarzystwie anchois. Jako dodatek mamy jajka, ugotowane na prawie twardo, czyli z idealnie ściętym białkiem i ledwo co trzymającym się razem żółtkiem. Ciekawa jest również technika podejścia do samego kalafiora – zamiast tradycyjnego, nieco nudnego w rezultacie gotowania, pieczemy różyczki w oleju z oliwek, aż do uzyskania chrupiącej skórki i miękkiego środka. Efekt ogólny? Niezwykle smaczne, pożywne i zdecydowanie niestandardowe danie, nadające się świetnie jako dodatek do mięsa.

Przystawka dla odważnychSałatka kalafiorowa z anchois

Jeden średni kalafior, dwa jajka, dwie puszki anchois, sól, pieprz, ¼ szkl oliwy z oliwek, natka pietruszki.

Kalafiora dzielimy na różyczki, mieszamy w misce z solą, pieprzem i oliwą i pieczemy w temp. 200 stopni ok. 40 minut. Jajka gotujemy na bardzo małym ogniu 10 minut, obieramy i siekamy w kostkę. Anchois odsączamy, zachowując olej, i kroimy na małe kawałki. W dużej misie łączymy kalafiora, jajka, anchois i pozostały z puszki olej. Na koniec posypujemy natką pietruszki.
 

Agata Chabierska

Redakcja poleca

REKLAMA