Przepis na spaghetti carbonara

Przepis na spaghetti carbonara - prosty, smaczny i klasyczny. Zrobisz je raz dwa! Dla zabieganych.
/ 30.03.2009 11:04

Przepis na spaghetti carbonara - prosty, smaczny i klasyczny. Włosi z dziada pradziada przygotowują spaghetti carbonara tak naprawdę na wiele różnych sposobów i każdy będzie się zarzekał, że jego przepis na spaghetti carbonara jest tym najbardziej tradycyjnym i włoskim. Czasami można dodać śmietanę, czasami natkę pietruszki. To prosty przepis na spaghetti carbonara dla zapracowanych. Zrobisz je raz dwa!

Inne przepisy na spaghetti carbonara

Przepis na spaghetti carbonara

fot. Fotolia

Składniki na spaghetti carbonara:

  • 350 g spaghetti,
  • 200 g podgardla lub boczku,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżeczki sera owczego lub parmezanu,
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz (ewentualnie gałka muszkatołowa)

Jak przygotować spaghetti carbonara?

Podgardle lub boczek pociąć w cienkie plastry lub w kosteczkę i zrumienić na oliwie z oliwek. Gdy będzie już ładnie zarumieniony zdjąć z patelni, przełożyć na talerz i odłożyć na bok.

Jajka rozbić do miseczki, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać starty parmezan lub ser owczy (pecorino) i szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Spaghetti ugotować “al dente” w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do masy jajecznej. Wymieszać, dodać przysmażony boczek lub podgardle, jeszcze raz zamieszać wszystko energicznie i natychmiast podawać.

Rodowici Włosi wykonują go na różne sposoby przysięgając, że tylko ich przepis jest właściwy. Być może są jakieś ortodoksyjne szkoły gotowania tego makaronu, ale to zupełnie umowne historie i trzymać się sztywno nie ma po co, byle talerze były puste i domownicy zadowoleni. Osobiście umówiłam się ze sobą, że raz spaghetti alla carbonara ma śmietankę, raz śmietankę i jajka albo same jajka. Niekiedy dodam do makaronu podsmażaną cebulę innym razem natkę pietruszki. Zawsze dodaję wędzonkę, zwykle boczek, cudnie jeśli to jest jakaś włoskość czyli np. pancetta, (włoski suszony boczek, ale dość drogi i trudniej dostępny), długodojrzewająca szynka  albo jeszcze coś innego. Filozofia dania polega na tym, by powstały sos nie ściął się pod wpływem temperatury, zatem przed wylaniem jajecznej czy śmietanowej masy na makaron należy zdjąć patelnię z ognia. Przygotowanie spagetti carbonara zajmie kilka chwil, jest doskonały dla zabieganych, leniwych i nastawionych na dobry i szybki efekt.      - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/06/spagetti-carbonara.html#sthash.iSaEMLL9.dpuf
Rodowici Włosi wykonują go na różne sposoby przysięgając, że tylko ich przepis jest właściwy. Być może są jakieś ortodoksyjne szkoły gotowania tego makaronu, ale to zupełnie umowne historie i trzymać się sztywno nie ma po co, byle talerze były puste i domownicy zadowoleni. Osobiście umówiłam się ze sobą, że raz spaghetti alla carbonara ma śmietankę, raz śmietankę i jajka albo same jajka. Niekiedy dodam do makaronu podsmażaną cebulę innym razem natkę pietruszki. Zawsze dodaję wędzonkę, zwykle boczek, cudnie jeśli to jest jakaś włoskość czyli np. pancetta, (włoski suszony boczek, ale dość drogi i trudniej dostępny), długodojrzewająca szynka  albo jeszcze coś innego. Filozofia dania polega na tym, by powstały sos nie ściął się pod wpływem temperatury, zatem przed wylaniem jajecznej czy śmietanowej masy na makaron należy zdjąć patelnię z ognia. Przygotowanie spagetti carbonara zajmie kilka chwil, jest doskonały dla zabieganych, leniwych i nastawionych na dobry i szybki efekt.      - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/06/spagetti-carbonara.html#sthash.iSaEMLL9.dpuf
Rodowici Włosi wykonują go na różne sposoby przysięgając, że tylko ich przepis jest właściwy. Być może są jakieś ortodoksyjne szkoły gotowania tego makaronu, ale to zupełnie umowne historie i trzymać się sztywno nie ma po co, byle talerze były puste i domownicy zadowoleni. Osobiście umówiłam się ze sobą, że raz spaghetti alla carbonara ma śmietankę, raz śmietankę i jajka albo same jajka. Niekiedy dodam do makaronu podsmażaną cebulę innym razem natkę pietruszki. Zawsze dodaję wędzonkę, zwykle boczek, cudnie jeśli to jest jakaś włoskość czyli np. pancetta, (włoski suszony boczek, ale dość drogi i trudniej dostępny), długodojrzewająca szynka  albo jeszcze coś innego. Filozofia dania polega na tym, by powstały sos nie ściął się pod wpływem temperatury, zatem przed wylaniem jajecznej czy śmietanowej masy na makaron należy zdjąć patelnię z ognia. Przygotowanie spagetti carbonara zajmie kilka chwil, jest doskonały dla zabieganych, leniwych i nastawionych na dobry i szybki efekt.      - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/06/spagetti-carbonara.html#sthash.iSaEMLL9.dpuf
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/09.04.2014 15:51
dobry przepis na spaghetti carbonara, próbowałam!
/25.06.2012 17:46
Ja chyba tez wolałabym wyjść do dobrej włoskiej restauracji i tam na miejscu zjeść dobrą pastę. W domu to nawet kupuje sie polski makaron, człowiek sie jakoś specjalnie do tego nie przykłada.
/28.05.2012 19:15
Najlepszą pastę jaką jadłam to była ta w Antuch Caffe. Polecam, jesli tam będzie koniecznie spróbować Gnocchi w sosie serowym.
POKAŻ KOMENTARZE (1)