POLECAMY

Doskonała, grecka musaka z bakłażanem

Musaka to zapiekanka składająca się mielonego mięsa, bakłażana i beszamelu.
Renata Materlińska / miesiąc temu
Doskonała, grecka musaka z bakłażanem fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Choć można spotkać różne przepisy na musakę (moussaka), to tą oryginalną, grecką można poznać po tym, że zawiera bakłażany i mieloną jagnięcinę. Zamiast jagnięciny może zawierać wołowinę, a dodatkowym składnikiem zwiększającym jej pożywność są ziemniaki. Podstawowe składniku musaki doskonale komponują się z pozostałymi dodatkami czyli pomidorami, czosnkiem i sosem beszamelowym. Potrawa ta jest bardzo sycąca i jak większość zapiekanek idealnie nadaje się do odgrzewania.
 


Grecka musaka

Składniki:  

  •  2 bakłażany
  •  oliwa
  •  duża cebula
  •  75 dag mielonej jagnięciny (może być wołowina)
  •  1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  •  2 rozgniecione ząbki czosnku
  •  6 pomidorów (mogą być pomidory z puszki)
  •  łyżeczka cukru
  •  1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  •  sól
  •  pieprz
  •  1/4 szklanki startego twardego sera, np. parmezanu

sos:

  •  10 dag masła
  •  3 łyżki mąki pszennej
  •  3 szklanki mleka
  •  1/2 szklanki startego twardego sera
  •  2 jajka
  •  sól
  •  pieprz
  •  gałka muszkatołowa



Przygotowanie:

  1. Bakłażany umyj, wytrzyj, pokrój w grubsze plasterki. Obsmaż je z obu stron na patelni z oliwą. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  2. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Dodaj mielone mięso, przesmaż mieszając.
  3. Podlej je winem, duś, aż odparuje. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Duś na małym ogniu ok. 30 minut. Dopraw solą, pieprzem, gałką i cukrem.
  4. Na sos beszamelowy masło rozpuść w rondelku. Wsyp mąkę i mieszaj ją by nie było grudek. Przesmaż ją chwilę nie dopuszczając do zrumienienia. Masę rozprowadź zimnym mlekiem. Mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Lekko go przestudź, dokładnie rozmieszaj z jajkami.
  5. Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Dno wyłóż warstwą bakłażana. Potem wyłóż połowę masy mięsnej, posyp ją częścią startego sera, przykryj warstwą bakłażana. Wyłóż resztę masy mięsnej, przykryj pozostałymi plastrami bakłażana.
  6. Zapiekankę polej sosem, posyp startym serem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 190 st. C i piecz ok. 45 minut.

Wskazówki

  • Bakłażany do musaki można zrumienić na grillu, dzięki czemu potrawa będzie mniej kaloryczna.
  • Jeśli chcesz otrzymać puszysty beszamel połącz go z żółtkiem i oddzielnie ubitym białkiem.

     

Polecamy również:Przepis na bezmięsną zapiekankę z bakłażanem.  Najlepsze przepisy na dania z bakłażanów.  Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)