Przepis na bogracz - sposób przygotowania

Dowiedz się, jak zrobić tę pyszną i prostą w przygotowaniu potrawę!
/ 08.03.2016 12:16

Składniki:

  • 1 kg wołowiny (lub innego mięsa gulaszowego)
  • 10 dkg smalcu
  • 2 duże cebule
  • 5 pomidorów
  • 2 papryki
  • 40 dkg ziemniaków
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy jak do gulaszu

Kluski:

  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Pokrój w kostkę mięso i podsmaż na smalcu.
2. Posiekaj cebulę i przyrumień.
3. Połącz oba składniki.
4. Dodaj kminek, czosnek (krojony lub wyciskany), pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę), paprykę (paseczki), przyprawy i dolej pół szklanki wody.
5. Duś przez 90 min (jeśli mięso jest twarde duś do skutku). W trakcie uzupełnij wodą.
6. Dodaj ziemniaki (kosteczka), kluski (wcześniej ugotowane, odcedzone) i przecier.
7. Gotuj jeszcze 30 minut. Uzupełnij wodą.

Ciasto na kluski:

1. Mąkę, wodę i olej wymieszaj i zagnieć ciasto (tak by nie przylegało).
2. Uformuj "sznurówki" grubości ok. pół centymetra, a następnie pokrój co ok. 1,5 cm (mają wyjść malutkie podłużne kluseczki).
3. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok. 10 min.

Zobacz więcej specjalności kuchni węgierskiej:

Leczo - przepis
Kociołek węgierski - krok po kroku