Pyszne powidła śliwkowe

Sprawdź nasz przepis na powidła ze śliwek. Zamknij smak i aromat śliwek w małych słoiczkach!

Sprawdź nasz przepis na powidła ze śliwek. Zamknij smak i aromat śliwek w małych słoiczkach!

Powidła śliwkowe - przepis

fot. Fotolia

Składniki na powidła śliwkowe:

  • 2 kg śliwek (najlepiej węgierek)
  • szklanka cukru

Sposób przygotowania powideł:

1. Śliwki dokładnie umyj.
2. Owoce pokrój na połówki i wyjmij pestki.
3. Włóż przygotowane owoce do dużego garnka.
4. Przez kilka minut podgrzewaj śliwki, ciągle je mieszając, żeby odrobinę puściły sok.
5. Zmniejsz ogień i gotuj je przez około dwie godziny, co jakiś czas mieszając.
6. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez 20-30 minut.
7. Na drugi dzień podgrzej powidła i gotuj je przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.
8. Trzeciego dnia gotuj przez 30 minut, a następnie nałóż powidła do słoików.
9. Słoiki pasteryzuj przez 7 minut, a potem postaw do góry dnem na kwadrans.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 lata temu
Fajny przepis, tylko drażni mnie kiedy ktoś mówi "włanczam" i akcentuje "ę" na końcu wyrazów.