Chicken curry przygotowujemy przy pomocy wiórków kokosowych, imbiru, pomidorów oraz orzechów nerkowca.

Porady indyjskiej mamy - mięso

Jak dobrze, że w kuchni indyjskiej jest tyle przepisów na potrawy z mięsem. I jak dobrze, że są sposoby na to, by było ono zawsze miękkie i soczyste. Oto sprawdzone wskazówki wprost z domowej kuchni indyjskiej gospodyni.
/ 28.10.2010 00:39
Chicken curry przygotowujemy przy pomocy wiórków kokosowych, imbiru, pomidorów oraz orzechów nerkowca.

• Gdy przyrządzasz kurczaka lub inne mięso, najpierw piecz je w wysokiej temperaturze, aby uwolnić soki, a potem w niższej, aby mięso zmiękło.

Polecamy: Porady indyjskiej mamy - krojenie


• Jeśli chcesz, aby twoja ryba była świeża dłużej niż jeden dzień, umyj ją, natrzyj solą i odrobiną octu, a następnie zamróź. 


• Nie sól mięsa przed pieczeniem. Sól sprawia, że z mięsa szybciej wypływają soki, a z nimi - najdelikatniejsze białko. Lepiej posól mięso dopiero w połowie pieczenia, ale niezbyt dużo, a potem – gdy jest już gotowe – dosól je przed podaniem, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Polecamy: Porady indyjskiej mamy - sosy


• Mięso, które jest częściowo zamrożone, kroi się w równe kawałki dużo łatwiej.


• Aby twój smażony kurczak nabrał pięknego, złotego koloru, panieruj go w mleku w proszku zamiast w mące.


• Aby twój kebab nie był twardy i gumowy, marynuj go przez dłuższy czas oraz unikaj zbyt długiego pieczenia lub grillowania.