Szukasz pomysłu na szybkie i pożywne śniadanie? Spróbuj jajka sadzonego w kromce chleba. Wygląda efektownie i smakuje wyśmienicie!
Fot. Materiały prasowe Food Network
Przepis autorstwa Ree Drummond z programu „Kobieta na Dzikim Zachodzie”.
Zobacz też: Serce z parówki - instrukcja!
Jajko sadzone w chlebie - przepis
• Stopień trudności: średni
• Czas przygotowania: 3 minuty
• Czas gotowania: 2 minuty
• Liczba porcji: 1
Składniki:
• 1 kromka ulubionego pieczywa
• 1 łyżka masła
• 1 jajko
• sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Foremką do wycinania ciasteczek lub szklanką wytnij kształt na środku kromki chleba.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i rozpuść na niej łyżkę masła. Kiedy masło się rozpuści, połóż na patelni przygotowaną wcześniej kromkę chleba i wbij jajko w jej środek.
- Smaż do czasu, aż spód jajka się zetnie od 30 do 45 sekund. Posól i popieprz jajko. Po minucie przewróć kromkę na drugą stronę. Posól i popieprz jajko z drugiej strony.
- Postaraj się, aby cała kromka nasiąkła pozostałym na patelni masełem. Smaż do czasu, aż żółtka będą miękkie.
Kluczem idealnych tostów jest kromka chleba usmażona na złoty, jasnobrązowy kolor, z nienaruszonym żółtkiem.
Zobacz też: Jajka sadzone w papryce
W oparciu o materiał prasowy Polsat Food Network